12. januára 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF: Stanovisko ministra financií P. Kažimíra k odkupovaniu pohľadávok

BRATISLAVA 12. januára –

Stanovisko ministra financií Petra Kažimíra k odkupovaniu pohľadávok, ktoré zaznelo na TK:

Peter Kažimír: Ja môžem povedať iba to, že ku koncu minulého roku naša spoločnosť, ktorá je zriadená na tento účel obdržala 232 žiadostí z toho 177 bolo úspešne vybavených. Vyplatili sme takmer 6,8 mil. eur živnostníkom, malým, stredným podnikateľom, ktorí uviazli so svojimi pohľadávkami voči veľkej stavebnej firme. Ďalších 23 žiadostí, alebo zmlúv je momentálne na podpise. To znamená ten plán sa plní a ja Vás ubezpečujem o tom, že v prípade podozrenia z nedovolenej štátnej pomoci sú experti tej politickej strany (SaS) udavačskej úplne mimo pretože konzultácie prebehli na úrovní tzv. schémy de minimis. Preto je tam aj ten dôvod, ktorý bol koniec koncom schválený, dôvod stanovenia limitu maximálnej výplaty v objeme 200 tisíc eur, pretože táto hranica vlastne spĺňa podmienky de minimis. Tak všetko ostatné považujem momentálne za silno politický predvolebný marketing. Kľúčové je, že v podstate skoro polovica možných nárokov bola uspokojená postupne tak ako prichádzajú žiadosti a je ďalej vybavovaná. Som presvedčený, že neporušujeme európske právo. Môže sa na to pozrieť hocikto.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií
tel: +421 2 5958 2203

jb