17. decembra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Zástupcom SR v MIB bude Jozef Kollár

BRATISLAVA 17. decembra –

Rada Medzinárodnej investičnej banky (MIB) schválila na svojom 104. zasadnutí vo vietnamskom Hanoji Jozefa Kollára na post podpredsedu predstavenstva MIB za Slovenskú republiku. Jozef Kollár začne oficiálne pôsobiť v MIB 1. januára 2016 a jeho mandát sa skončí 31. decembra 2020.

Minister financií Peter Kažimír sa rozhodol nominovať Jozefa Kollára na uvedený post najmä pre jeho dlhoročné skúsenosti na vysokých riadiacich funkciách finančného a bankového sektora. Od roku 1990 pracoval v Štátnej banke Česko – Slovenskej (centrálna banka), ako riaditeľ odboru národohospodárskych a devízových analýz. Od roku 1991 prešiel do súkromného sektora a ďalších 15 rokov pôsobil v Ľudovej banke, a.s. neskôr Volksbank AG, Bratislava. Od roku 2000 bol predsedom jej predstavenstva.

MIB je riadená medzinárodným vedením a potrebuje ľudí, ktorí budú schopní a pripravení aktívne pokračovať v jej ďalšom rozvoji a raste. Spolu so zástupcom SR budú počas piatich rokov v predstavenstve MIB aj zástupcovia Ruskej federácie, Rumunska a Bulharskej republiky.

MIB bola založená na základe medzivládnej Dohody o založení Medzinárodnej investičnej banky a jej Štatútu, podpísanej zakladajúcimi členskými štátmi 10. júla 1970. Je to medzinárodná finančná inštitúcia so sídlom v Moskve. Momentálne sú členskými štátmi banky Bulharsko, Česká republika, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Ruská federácia, Slovenská republika a Vietnam. Hlavné oblasti činnosti MIB zahŕňajú podporu malých a stredných podnikov prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a financovanie infraštruktúrnych projektov so sociálnym významom v členských krajinách MIB

Tlačový odbor
Ministerstvo financií

jb;dn