1. marca 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Výdavky štátneho rozpočtu sa medziročne znížili

BRATISLAVA 1. marca (SITA) – Link k priebežnému plneniu ŠR za február 2013.

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára 2013 schodok vo výške 713,4 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli výdavky štátneho rozpočtu o 106,6 mil. eur nižšie pri vyšších príjmoch o takmer 26 mil. eur. Uvedené znamenalo medziročné zníženie schodku štátneho rozpočtu o 132,6 mil. eur. Celkové výdavky klesli o 4,6 %, a to aj napriek vyšším výdavkom na projekty z eurofondov. Príjmy vzrástli o 1,7 %.
Medziročný pokles daňových príjmov je z hľadiska predbežnej štruktúry spôsobený najmä problémami na finančnej správe s vracaním nadmerných odpočtov začiatkom roka 2012. Medziročne došlo k nižšiemu výberu daňových príjmov o 41,5 mil. eur (-3,1 %). Z toho bol nižší výber zaznamenaný u dane z príjmov fyzických osôb (-8,7 mil. eur) a dane z pridanej hodnoty (-81 mil. eur). Naopak pozitívny vývoj bol zaznamenaný u dane z príjmov právnických osôb (+27,1 mil. eur), dane z príjmov vyberaných zrážkou (+19,1 mil. eur) a u spotrebných daní (+10,6 mil. eur).
Príjmy z rozpočtu EÚ zaznamenali medziročný nárast o takmer 61 mil. eur (+70 %) a ostatné príjmy štátneho rozpočtu vzrástli o 6,5 mil. eur (+8,2 %).
Za poklesom výdavkov štátneho rozpočtu stojí najmä pokles výdavkov na transfer Sociálnej poisťovni, ktoré sa medziročne znížili o 176,4 mil. eur (-59,5 %). Obdobne došlo aj k medziročnému poklesu výdavkov na obsluhu štátneho dlhu o takmer 16 mil. eur (-4,8 %). Vyššie čerpanie eurofondov sa prejavilo na medziročnom raste výdavkov z európskych zdrojov, medziročne o 2,8 mil. eur (+2,1 %), s čím súvisí aj nárast potreby zdrojov spolufinancovania o 2,2 mil. eur (+9,8 %).Platba do rozpočtu EÚ sa medziročne zvýšila o 32,6 mil. eur (+15,9 %).

tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

me

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Jungheinrich rok 2023 v číslach