1. apríla 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Štátny rozpočet v marci so schodkom 878 mil. eur

BRATISLAVA 1. apríla –

Štátny rozpočet v marci so schodkom 878 mil. eur

Výdavky štátneho rozpočtu boli ku koncu marca 2016 medziročne nižšie až o 223,1 mil. eur, čo predstavuje -5,9 %. Príjmy štátneho rozpočtu boli nižšie o 150,3 mil. eur. Štátny rozpočet tak dosiahol ku koncu marca schodok vo výške 878,9 mil. eur. Uvedené hospodárenie znamenalo medziročné zníženie schodku štátneho rozpočtu až o 72,8 mil. eur, čo predstavuje -7,6 %.

Medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 51,7 mil. eur, čo je v percentuálnom vyjadrení 2,2 %. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 95,5 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 17,7 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 6,7 mil. eur a pri dani z medzinárodného obchodu a transakcií o 1,2 mil. eur. Mierny pokles zaznamenali medziročne daň z príjmov fyzických osôb a DPH.

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému nárastu príjmov z administratívnych poplatkov o 10,3 mil. eur. Rovnako aj kapitálové príjmy zaznamenali medziročný nárast o 0,8 mil. Naopak príjmy z prenájmu majetku zaznamenali medziročný pokles o 0,8 mil.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný pokles o 87,4 mil. eur (-16,2 %). V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ (EÚ fondy) došlo k medziročnému poklesu o 121,8 mil. eur, resp. -28,2 % s čím súvisí aj úspora zdrojov spolufinancovania o 24,0 mil. eur, resp. -32,3 %. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 34,1 mil. eur.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;dn

Odporúčané články