29. januára 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Slovensko potvrdilo pozitívny vývoj

BRATISLAVA 29. januára –

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) v piatok potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Naša krajina tak má spolu s Írskom deviaty najlepší rating spomedzi 19 krajín používajúcich euro. Agentúra v najbližšom období neočakáva výkyvy v ratingu čo potvrdila stabilným výhľadom v hodnotení.

S&P predpovedá Slovensku na najbližšie roky reálny ekonomický rast na úrovni nad 3 % ročne. Agentúra očakáva pokračujúcu konsolidáciu verejných financií, aj vďaka postupnému znižovaniu deficitu verejných financií v najbližších rokoch. Do pozitívneho hodnotenia agentúra zahrnula aj príchod veľkých zahraničných investícií, stabilný bankový sektor a dobrý výber daní.

„Som rád, že sme opäť boli ohodnotení ako spoľahlivá a stabilná krajina. Naše úsilie prináša ovocie napríklad aj v podobe vysokej dôvery investorov v našu ekonomiku,” povedal minister financií Peter Kažimír v reakcii na piatkové hodnotenie ratingu.

Dlhodobý rating A+ so stabilným výhľadom od agentúry S&P má Slovensko od konca júla minulého roka. Agentúra vtedy ocenila zlepšujúcu sa makroekonomickú a fiškálnu situáciu v krajine a zvýšila Slovensku rating z vtedajšieho ratingu A s pozitívnym výhľadom na A+ so stabilným výhľadom.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Nadácia Henkel Slovensko venuje v šiestom ročníku výzvy na podporu seniorov 65 000 eur