4. novembra 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Príjmy štátneho rozpočtu boli vyššie o takmer 500 mil. eur

BRATISLAVA 4. novembra –

Príjmy štátneho rozpočtu boli ku koncu októbra 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vyššie o 493,9 mil. eur. Vyššie boli aj výdavky štátneho rozpočtu, a to o 646,2 mil. eur. Podiel plnenia výdavkov štátneho rozpočtu bol len na úrovni 68,1, čo je o 7,5 p.b. nižšie plnenie ako v minulom roku. Štátny rozpočet dosiahol schodok vo výške 2,1 mld. eur.

Pozitívny vývoj bol zaznamenaný u väčšiny daní, a to najmä u dane z pridanej hodnoty (+72,0 mil. eur), u dane z príjmov fyzických osôb (+24,3 mil. eur), u spotrebných daní (+14,6 mil. eur) a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií (+3,6 mil. eur). Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 717,7 mil. eur.

Negatívny vývoj bol zaznamenaný v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 510,1 mil. eur. Nižšie príjmy sú dôsledkom dočasne pozastavených platieb v rámci niektorých operačných programov.

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému nárastu o 305,6 mil. eur. Ide najmä o príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií, a to vo výške 163,9 mil. eur.

V rovnakej výške boli ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu. V rámci iných nedaňových príjmov došlo tiež k nárastu, a to o 40,8 mil. eur.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný nárast o 110,5 mil. eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému nárastu o 11,8 mil. eur, pričom sa zvýšila potreba zdrojov spolufinancovania o 8,6 mil. eur. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 66,7 mil. eur. Transfer Sociálnej poisťovni sa medziročne zvýšil o 264,4 mil. eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014. Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 317,6 mil. eur, pričom tu je obsiahnuté medziročné zvýšenie výdavkov o 93 mil. eur súvisiace s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Jungheinrich rok 2023 v číslach