21. januára 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Poľsko sa zaujíma o úspechy SR v boji proti daňovým únikom

BRATISLAVA 21. januára –

O úspešnom boji proti daňovým únikom sa hovorí aj za hranicami Slovenska. O opatreniach, ktoré Slovenská republika prijala, ako aj o ich výsledkoch rokovali dnes na pôde ministerstva financií v Bratislave štátni tajomníci Slovenskej a Poľskej republiky.

Hlavnou témou stretnutia štátneho tajomníka Radka Kuruca s jeho poľským kolegom Konradom Raczkowskim boli prijaté opatrenia v boji proti daňovým únikom. Akčný plán boja proti daňovým únikom bol schválený v máji 2012 a obsahoval 50 opatrení, ktoré boli v rokoch 2012 – 2015 postupne zavedené do praxe.

„Predstavili sme poľskej strane všetky opatrenia, ktoré sú už v praxi a ktoré do štátneho rozpočtu od roku 2012 priniesli navyše vďaka vyššej úspešnosti výberu dane z pridanej hodnoty a dane z príjmov právnických osôb, viac ako 2 mld. eur,“ uviedol štátny tajomník Radko Kuruc. Zároveň dodal, že je rád, že „naše úsilie a výsledky sú dnes inšpiráciou a predmetom záujmu aj takej krajiny ako je Poľsko, ktoré má záujem o zavedenie našich opatrení.“

Najväčší záujem zo strany poľskej delegácie bol o kontrolný výkaz DPH a výsledky jeho aplikácie do praxe. Otázky smerovali predovšetkým na skúsenosti finančnej správy. Po zavedení KV DPH boli totiž identifikované zmeny v správaní platiteľov dane vo forme rapídneho prechodu z nadmerných odpočtov do optimalizácie daňovej povinnosti, nárast počtu subjektov v schémach a podobne. Zástupcovia poľskej delegácie sa ďalej zaujímali o povinnosť používať bezhotovostné platby pri transakciách nad určitý limit (15 000 eur/fyzické osoby a 5 000 eur/pri podnikaní) a ich otázky sa týkali aj činnosti a výsledkov „Daňovej kobry“, ktorá vznikla v júli 2012.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Zažite hokejovú atmosféru už vo vlaku ZSSK