13. februára 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Dôveru ekonomike SR vyjadrila ďalšia ratingová agentúra

BRATISLAVA 12. februára –

Ratingová agentúra Fitch Ratings v piatok potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Stala sa tak po agentúre Standard & Poor’s (S&P) druhou za posledný mesiac, ktorá takto slovenskej ekonomike prejavila svoju dôveru.

Agentúra Fitch Ratings vo svojej správe vyzdvihuje najmä pozitívny vplyv členstva Slovenska v eurozóne. Zároveň ocenila stabilný bankový sektor a schopnosti Slovenska priťahovať zahraničné investície. Agentúra na najbližšie roky predpovedá Slovensku stabilný hospodársky rast na úrovni približne 3 % ročne, najmä vďaka silnej domácej spotrebe a vysokej úrovni verejných investícií, podporených výnimočne rýchlym čerpaním eurofondov v roku 2015.

„Teší ma, že sme krajinou, ktorá neustále pracuje na tom, aby sa zlepšovala. Naše pozitívne smerovanie ocenila už druhá ratingová agentúra, ktorá nám svojím hodnotením vyjadrila dôveru“, uviedol na margo hodnotenia agentúry minister financií Peter Kažimír.

Okrem toho Fitch Ratings očakáva postupné znižovanie deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu. Podľa agentúry sa deficit štátneho rozpočtu bude aj bez zmeny politík v najbližších rokoch postupne znižovať, vďaka pozitívnemu makroekonomickému vývoju a zlepšeniu výberu daní. Fitch pozitívne hodnotí aj citeľný pokrok v riešení otázky nezamestnanosti, pozitívny makroekonomický vývoj a zlepšený výber daní.

Podobné hodnotenia ratingových agentúr Fitch a S&P odzrkadľujú úspešnú snahu vlády o nastavenie stabilného trendu konsolidácie verejných financií a znižovania verejného dlhu.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

qq;me

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Mecom už viac ako 50 rokov píše svoj unikátny príbeh