6. decembra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF: Investičný plán pre Európu

BRATISLAVA 6. decembra –

Investičný plán pre Európu: Predsedníctvo dohodlo stanovisko Rady k rozšíreniu EFSI

Rada ECOFIN pod taktovkou ministra financií Petra Kažimíra odsúhlasila svoje stanovisko k návrhu na predĺženie trvania Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), hlavnej iniciatívy EÚ v rámci „Investičného plánu pre Európu“.

Spoločný kompromis spočíva v rozšírení EFSI z hľadiska trvania a finančnej kapacity, vďaka čomu by sa do roku 2020 zmobilizovali investície vo výške najmenej pol bilióna eur investícií. Zavádza tiež viacero praktických vylepšení s cieľom zohľadniť získané poznatky z prvého roku implementácie.
„Európa dnes čelí mnohým výzvam a jednou z nich je potreba podporovať investície. Všetci musíme priložiť ruku k dielu,“ povedal Peter Kažimír, slovenský minister financií a úradujúci predseda Rady. „Dnešná dohoda znamená konkrétny výsledok snaženia v rámci jednej z našich hlavných priorít v súlade s bratislavskou cestovnou mapou zo septembra a zároveň predstavuje dôležitý krok správnym smerom. Som presvedčený, že väčší, inteligentnejší a efektívnejší EFSI podporený dobre fungujúcou úniou kapitálových trhov je tá správna cesta.“
Rokovania s Európskym parlamentom sa začnú hneď po tom, ako Parlament schváli svoju rokovaciu pozíciu.
Komisia sa domnieva, že EFSI dosahuje svoje ciele a že zachovanie schémy na podporu investícií je oprávnené. Poukazuje na to, že tri hodnotenia EFSI, vrátane externého nezávislého hodnotenia, sa zhodujú na jeho doterajšom úspechu a na potrebe posilniť túto iniciatívu.
Od spustenia investičného plánu došlo k zlepšeniu podmienok pre investície v rámci EÚ. Dôvera v hospodárstvo sa postupne obnovuje a plán už prináša výsledky. EFSI, zriadený v polovici roka 2015, je na ceste k dosiahnutiu svojho cieľa: 315 miliárd eur v dodatočných investíciách do polovice roka 2018.
Prináša nad očakávania dobré výsledky pre MSP. Predpokladá sa, že projekty schválené do novembra 2016 uvedú do pohybu 154 miliárd  v celkových investíciách v rámci 27 členských štátov a podporia viac ako 376 000 MSP.
Hlavné zmeny
Rada sa dohodla, že je potrebné pokračovať v nastolenom trende a pritiahnuť čo najviac súkromných investícií.
Text všeobecného smerovania stanovuje:
– predĺženie trvania EFSI do roku 2020;
– zvýšenie investičného cieľa až na 500 miliárd ;
– zvýšenie záruky z rozpočtu EÚ na 26 miliárd  (z toho 16 miliárd  bude k dispozícii pre výzvy na uplatnenie záruky do polovice roka 2018);
– zvýšenie príspevku Európskej investičnej banky na 7,5 miliardy  (zo súčasných 5 miliárd ).
Kompromis zahŕňa aj technické vylepšenia vo svetle získaných poznatkov z prvého roku implementácie.
Tie sa týkajú najmä:
– zlepšenia geografického pokrytia;
– ďalších oblastí, ktoré majú byť pokryté: poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo, rybárstvo, akvakultúra a ďalšie prvky biohospodárstva, ako aj oblasti oprávnené získať podporu od EIB v menej rozvinutých a prechodných regiónoch;
– posilnených opatrení v oblasti klímy s cieľom vyčleniť najmenej 40% finančných prostriedkov z EFSI na opatrenia v oblasti klímy;
– dodatočnej povahy investícií: v návrhu je v ešte jasnejšie vyjadrené, že projekty EFSI by sa mali zaoberať suboptimálnymi investičnými situáciami a medzerami na trhu;
– ustanovení o transparentnosti;
– Európskeho centra investičného poradenstva na poskytovanie cielenejšej podpory členským štátom, ktoré majú problémy s vytváraním projektov.
EFSI pôsobí v rámci EIB, a to na základe dohody medzi EIB a Komisiou. Každý projekt podporovaný EFSI musí byť schválený Európskou investičnou bankou.
Podpora súkromných investícií
Fond je zameraný na podporu účasti súkromných investorov na širokej škále nových investičných projektov. Aby to docielil, preberie prostredníctvom záväzku prvej straty časť rizík projektu. Berúc do úvahy 16 miliárd eur v zárukách z rozpočtu EÚ a 5 miliárd eur od EIB je jeho súčasným cieľom dosiahnuť multiplikačný účinok 1:15.
Projekty v súčasnosti pokrývajú dopravnú, energetickú a širokopásmovú infraštruktúru, vzdelanie, zdravie, výskum a rizikové financovanie MSP. EFSI podporuje predovšetkým sociálne a ekonomicky životaschopné projekty bez akejkoľvek sektorovej špecifikácie alebo predbežného regionálneho rozdelenia.
Riadenie
Fond má dvojstupňovú riadiacu štruktúru:
– riadiaci výbor, ktorý sa skladá z členov Komisie a EIB a stanovuje celkovú stratégiu, investičnú politiku a rizikový profil fondu;
– investičný výbor, ktorý sa skladá z 8 nezávislých odborníkov a generálneho riaditeľa, vyberá projekty, ktoré získajú podporu z EFSI.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb;dn

TAURIS potvrdil svoje líderstvo. Na Danubius Gastro získal najviac ocenení Nové Bistro u Býka: V centre Prahy budú dostupné tie najlepšie slovenské chute