21. októbra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR:Na diaľnici D1 pribudlo ďalších deväť kilometrov pri Levoči

BRATISLAVA 20. októbra –

Na diaľnici D1 pribudlo ďalších deväť kilometrov pri Levoči

Levoča (20. októbra 2015) – Cesta medzi Bratislavou a Košice sa opäť skracuje. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek dnes slávnostne uviedol do prevádzky nový úsek diaľnice D1 v úseku Jánovce – Jablonov I. úsek. Novootvorená cesta je prínosom najmä pre samotný región v okolí Spišskej Novej Vsi a Levoče, keďže podstatne odľahčí dopravu na frekventovanej ceste I/18 a zlepší kvalitu života jeho obyvateľov.
„Teší ma, že sme sa po diaľnici opäť posunuli bližšie na východ. Najväčším bonusom tohto 9-kilometrového úseku je najmä odbremenenie frekventovaných priľahlých ciest, pričom hluk a prach z tranzitnej dopravy museli znášať obyvatelia v ich bezprostrednom okolí. Zároveň mnohé z týchto komunikácií už nepostačujú technicky ani kapacitne pre súčasný objem dopravy a tak sa ruka v ruke zvyšuje bezpečnosť cestnej premávky a znižujú sa negatívne vplyvy na našu prírodu,“ uviedol na slávnostnom otvorení minister Ján Počiatek.
Ako zároveň dodal, „tento úsek však v tomto roku nie je posledný, na ktorý sa vodiči budú môcť tešiť. V dohľadnej dobe uvedieme do prevádzky ďalších 30 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, vrátane nadväzujúceho úseku D1Jánovce – Jablonov II. úsek. Treba pripomenúť, že toto všetko sa nám podarilo najmä vďaka výraznej podpore európskych zdrojov.“ Po sprejazdnení obidvoch úsekov sa tak kompletne odkloní tranzitná doprava z mesta Levoča.
Nová diaľnica skráti čas prejazdu o tri minúty, čo po prenásobení predpokladaných intenzít na tejto ceste bude znamenať dennú úsporu 476 hodín. Len vodiči osobných áut tu denne ušetria viac ako 1900 litrov paliva.

Informácia o projekte
Lokalizácia stavby: Prešovský a Košický kraj
Dĺžka stavby: 9 000 m
Počet mostov: 10
Počet križovatiek: 1 (Spišský Štvrtok – neúplná)

Úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, I. úsek je súčasťou základnej európskej TEN-T siete Rýn -Dunaj a je pokračovaním úseku Mengusovce – Jánovce, ktorý bol sprevádzkovaný v roku 2010. V križovatke Spišský Štvrtok, ktorá bola v rámci stavby dobudovaná do definitívnej podoby bude umožnené napojenie diaľnice D1 na cestu I/18. V súčasnosti je už tesne pred dokončením aj nasledujúci úsek Jánovce – Jablonov, II. úsek, ktorý bude odovzdaný do prevádzky v najbližších týždňoch.
Financovanie: Projekt je spolufinancovaný v rámci Operačného programu Doprava z Kohézneho fondu, Prioritná os 2. Zmluvná cena predstavuje sumu 59 938 973, 33,- Eur (bez DPH), z toho väčšinu pokryjú zdroje EÚ.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn