28. októbra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR:Cez letné prázdniny dovolenkovalo v SR takmer milión turistov

BRATISLAVA 28. októbra –

Cez letné prázdniny dovolenkovalo na Slovensku takmer milión turistov

Aj prázdninové mesiace boli pre slovenský cestovný ruch úspešné. Na Slovensku dovolenkovalo v júli a auguste vyše 979-tisíc ľudí. Počet turistov počas týchto mesiacov sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o takmer pätinu. Najväčší podiel na tom majú obyvatelia Slovenska, ktorí tvoria 56-percentný podiel. Až 549-tisíc Slovákov si cez prázdniny vybralo na oddych Slovensko.
„Pozitívne štatistické údaje sú odrazom správneho nasmerovania Stratégie cestovného ruchu, ako aj marketingových aktivít,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Celkovo od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástol počet návštevníkov o takmer 13 percent. „Tieto hodnoty dávajú reálny predpoklad na dosiahnutie lepších výsledkov za celý kalendárny rok 2015,“ povedal F. Palko. Najväčší podiel zahraničných turistov tvorili obyvatelia susedných krajín, a to Česká republika (vyše 143-tisíc turistov, vyše 21-percentný medziročný nárast) a Poľsko (vyše 44-tisíc, 7-percentný medziročný nárast). Do prvej trojice sa dostali aj návštevníci z Nemecka (takmer 37-tisíc, 21-percentný medziročný nárast).
Počas leta zaznamenali až 36-percentný nárast turisti z Veľkej Británie. Cez prázdninové mesiace ich k nám prišlo vyše 14-tisíc. Zatraktívnenie Slovenska pre britských turistov bolo tiež témou rokovaní štátneho tajomníka Palka s veľvyslancom Veľkej Británie Andym Garthom na Slovensku. Veľvyslanec na stretnutí ocenil letecké spojenie z Bratislavy do viacerých britských miest. „Aj kvalitné letecké spojenia s čo najväčším počtom miest, dáva dobré predpoklady na ďalšie úspechy Slovenska v oblasti cestovného ruchu,“ povedal F. Palko.
Najnavštevovanejšími krajmi v júli a v auguste boli Bratislavský (takmer 240-tisíc turistov), Žilinský (vyše 210-tisíc) a Prešovský kraj (vyše 180-tisíc). Z okresov to bol bratislavský (takmer 204-tisíc) a vďaka horám a prírode okres Poprad (vyše 121-tisíc) a okres Liptovský Mikuláš (vyše 102-tisíc). Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR podporuje a zviditeľňuje Slovensko aj v zahraničí. Minulý týždeň štátny tajomník Palko napríklad predstavoval
krásy Slovenska priamo v Taliansku. Oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu tento rok ministerstvo dopravy poskytne dotácie až vo výške 4,5 milióna eur. Organizácie ich môžu využiť na zvýšenie informovanosti turistov o ponuke jednotlivých regiónov Slovenska alebo aj na výstavbu náučných chodníkov.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb