13. augusta 2012 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

KDH: Fico sa chystá na pokračovanie v predražených projektoch

BRATISLAVA 13. augusta – Takmer 10 miliárd eur ušetril občanom bývalý minister dopravy Ján Figeľ svojou odvahou a rozhodnutím nepokračovať vo výstavbe diaľnice D1 prostredníctvom dvoch už podpísaných PPP projektov, tým, že prešiel na klasickú metódu výstavby s využitím eurofondov. (Ich celkový náklad predstavoval takmer 17 mld. eur po dobu 30 rokov.) Len za rok a pol bolo takto investične zahájených 56 km nových úsekov. Rozdiel len na stavebných nákladoch totožných piatich úsekov D1 sa blíži k 1 mld. eur. Táto suma svedčí aj o skutočnosti, že Figeľov model výstavby diaľnic je založený na realistických podmienkach a európskych cenách, ktoré sú náročné pre staviteľov a výhodné pre ľudí. „Aj najlacnejšia cenová ponuka musí spĺňať všetky technické normy a podmienky NDS ako obstarávateľa. Ficov model výstavby bol založený na predražených cenách, výhodných pre vyvolených, nie však pre občanov. Premiér tvrdením, že nie je možné robiť dodatky, popiera konanie vlastného človeka. Dôkazom sú dodatky podpísané jeho exministrom Vážnym pri PPP projektoch. Kráľom všetkých dodatkov v slovenskej diaľničnej histórii je Dodatok č. 4, podpísaný ešte pred spustením výstavby v roku 2010, ktorou bola po súťaži navýšená budúca cena PPP projektu o zhruba 1,3 mld. eur! Teda štyri dodatky mimo súťaže, ešte pred zahájením výstavby a v enormnom finančnom rozsahu – toto je metóda Roberta Fica cez PPP. Opakujem, dodatok s najväčším absolútnym navýšením ceny oproti tej, ktorá bola vysúťažená, odobrila a podpísala práve vláda R. Fica pri PPP projektoch. Jediným dodatkom v roku 2010 ku koncesnej zmluve k 1. balíku PPP (diaľnica D1 medzi Martinom a Prešovom) pridávala koncesionárovi a bankám vyše 40 miliónov eur ročne. A to ešte pred riadnym začatím výstavby. My sme tento, pre Slovensko vrcholne nevýhodný obchod, zastavili. Ak by sme to neurobili, celkovo by len dodatok ochudobnil ľudí na Slovensku za 30 rokov o 1,3 miliardy eur. Poviem to zrozumiteľnejšie – o 1300 miliónov eur! Takú sumu je ťažké si vôbec predstaviť. Jediným dodatkom chceli predražiť už aj tak drahú PPP investíciu na D1 o väčšiu sumu, ako reprezentujú sumárne všetky diaľničné dodatky na Slovensku dovtedy, vrátane predraženého tunela Branisko. Kauzu tunela Branisko treba dôsledne došetriť a vyvodiť závery podľa zákona. Namiesto toho ju však chce Robert Fico využiť na obhájenie ďalšieho okrádania občanov a prerozdeľovania financií pre vyvolencov. Ak bolo podľa premiéra tunelovanie Braniska primitívne, tak tunelovanie cez PPP je geniálne. Ako príklad chcem uviesť cenu tunela Višňové s priľahlým úsekom, ktorú prvá Ficova vláda podpísala za 1, 15 mld. eur a nami vyhlásená súťaž vygenerovala cenu za 338 miliónov eur. Pýtam sa, prečo by mali ľudia zaplatiť za toto dielo o 800 miliónov eur viac, než je nevyhnutné? Komu mali ísť tieto obrovské financie? “ reagoval na margo avizovaného rozhodnutia premiéra opätovne spustiť výstavbu diaľnic prostredníctvom PPP projektov exminister dopravy a predseda KDH Ján Figeľ.
Predseda KDH zároveň poukázal na to, že premiér nadbieha firmám v pozadí. „Robert Fico si dlhodobo pripravuje priestor na podpisovanie dodatkov a netransparentné rozhodovanie. To, či budú dodatky k úsekom diaľnic rozbehnutým za môjho pôsobenia podpísané, je v rukách terajšieho ministra dopravy Jána Počiatka. Ja dôvod na podpísanie dodatkov nevidím, keďže súčasťou vysúťaženej sumy je aj finančná rezerva. Už za pôsobenia ministra Ľubomíra Vážneho sme boli svedkami podpisovania dodatkov k dodatkom. Na tom, čo tu bolo predtým, sa určite nezhodneme. Premiér opakovane zavádza. Tejto vláde nestačí, že zmenou zákona o sociálnom poistení siahla na peniaze sporiteľov v II. pilieri, zvýšila náklady živnostníkov, malých podnikateľov, dohodárov, brigádnikov a v konečnom dôsledku aj zamestnancov. Táto vláda chce, aby sa ľudia poskladali aj na zisky pre finančné a ekonomické skupiny a istoty pre mecenášov cez PPP projekty. Pretože stavebné náklady nie sú pri PPP projektoch najväčším nákladom. Približne 60 % nákladov reprezentujú úroky, poplatky bankám a zisky koncesionárov. A práve na nich sme ušetrili takmer 10 miliárd eur. V prípade PPP projektov si na výstavbu diaľnice, jej údržbu a prevádzku v priebehu 30 rokov požičiava peniaze koncesionár od súkromných bánk. Štát diaľnicu následne len spláca formou ročných platieb za dostupnosť,“ zdôraznil predseda KDH Ján Figeľ.
KDH je presvedčené, že ak sa strana s holdingovými spoločnosťami v pozadí rozhodne pre PPP projekty alebo podpisovanie dodatkov, potvrdí, že jej cieľom je vládnutie s heslom po nás potopa. Za zamyslenie totiž stojí, ktorá firma začala nedávno uvažovať o dodatku, a kto v nej figuruje. Dcéra Juraja Širokého Dana Brhelová je pritom asistentkou poslanca Ľuboša Martináka a nevesta Jana Široká je asistentkou, Martinákovej straníckej kolegyne, Dariny Gabániovej.

Mgr. Lucia Mihoková

es;bl

Digitalizácia musí byť priorita pre novú vládu, inak zostaneme na chvoste EÚ Ak sa potvrdia uniknuté e-maily, minister Vlčan musí odstúpiť

Z kategórie Politické strany