19. marca 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Tri výzvy slovenskej ekonomiky

BRATISLAVA 19. marca –

Verejné politiky by sa mali prioritne zamerať na problémy, ktoré najviac trápia obyvateľov a znižujú ich kvalitu života. Analýzou sady indikátorov, mapujúcich rôzne oblasti života, sme identifikovali, kde Slovensko najviac zaostáva za priemerom vyspelých krajín, a teda existuje najväčší potenciál zlepšenia. Tento prístup (podobný iniciatíve OECD Better Life) tak okrem bohatstva vyjadreného ako HDP na hlavu a jeho zložkami, analyzuje aj iné vecné témy vrátane vzdelávania, zdravotnej starostlivosti či fiškálnej a environmentálnej udržateľnosti. Tri priority, na ktoré by sa podľa nášho modelu malo zamerať reformné úsilie, sú trh práce, zdravotníctvo a základné školstvo.

Navrhujeme každé dva roky stanoviť tri priority slovenského hospodárstva. Počet priorít, na ktoré by sa mali zamerať verejné politiky, by mal byť obmedzený. Pri veľkom počte priorít sa vytráca údernosť a zmysel ich samotného stanovovania – ak je prioritné všetko, nie je prioritné nič. Prioritnými oblasťami budú sektory, kde najviac zaostávame za vyspelými krajinami, a teda s najväčším potenciálom a potrebou zlepšenia.
Dve z troch priorít sú identifikované na základe zaostávania Slovenska (gap analysis) vo výsledkových ukazovateľoch oproti priemeru OECD alebo EÚ. Nami zvolené výsledkové ukazovatele merajú pokrok v dosahovaní vysoko produktívneho, udržateľného a na poznatkoch založeného hospodárstva, ktoré je zároveň nízko-uhlíkové, ekologické a poskytuje vysokú kvalitu života. Tretia priorita môže byť identifikovaná aj na základe národných špecifík a analýzou domácich ukazovateľov.

Náš nový model identifikácie priorít verejnej politiky bude použitý aj v Národnom programe reforiem, ktorý verejnosť dostane na pripomienkovanie v horizonte dvoch týždňov. Podrobne je popísaný na tejto linke, kde sme zverejnili aj podrobnú dataset ukazovateľov:

Martin Filko
hlavný ekonóm a riaditeľ
Inštitút finančnej politiky

jb;dn

MPRV SR : Vzniká Inštitút pôdohospodárskej politiky MF SR: Hlavným ekonómom na ministerstve financií sa stal Biswajit Banerjee

Z kategórie Štátna správa