26. júna 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

IFP: Program výmeny injekčných striekačiek sa zaplatí trojnásobne

BRATISLAVA 26. júna –

Poslaním IFP je vytvárať kvalitné a spoľahlivé ekonomické analýzy pre slovenskú vládu aj verejnosť. Už dlhšie pracujeme na spôsoboch a metodikách, ako môže robiť verejný sektor čo najlepšie rozhodnutia. Nielen v súlade so zákonom, ale najmä maximalizujúce blahobyt na Slovensku. Vo väčšine prípadov sú to také, ktoré prinášajú čo najviac prínosov pri či najnižších nákladoch.

Naša pozornosť sa prirodzene zameriava v prvom rade na najdôležitejšie agendy verejného sektora – jeho prevádzku, investície, politiky a regulácie. No podobným spôsobom sa dajú hodnotiť akékoľvek iniciatívy, ktorých cieľom je zlepšiť spoločnosť. V rámci pro bono aktivít IFP sme sa pokúsili zhodnotiť najvýznamnejší program Občianskeho združenia Odyseus – program výmeny injekčných striekačiek medzi ľuďmi injekčne užívajúcimi drogy v Bratislave.

Analýza sa zamerala na náklady a prínosy programu nazvaného Chráň sa sám. Podľa odhadov IFP je tento program vysoko nákladovo efektívny. Benefity programu prevyšujú náklady 2,9-krát, teda každé vložené euro vygeneruje prínosy v hodnote takmer troch eur. Vnútorné výnosové percento programu je 16 %. Medzinárodné organizácie odporúčajú realizovať verejné investície s návratnosťou vyššou ako 3,5 – 5 %.

Program Chráň sa sám realizuje OZ Odyseus na území Bratislavy už od roku 1998. Funguje na princípe „harm reduction“ (zníženia rizík, poškodení). Jedným z hlavných cieľov programu je v teréne ponúkať ľuďom injekčne užívajúcim drogy výmenu použitých injekčných striekačiek za nové, sterilné. Znižujú sa tým riziká spojené s injekčným užívaním drog v podobe prenosu infekčných ochorení a iných zdravotných komplikácií.

Vo svojej analýze sme sa zamerali na ohodnotenie prínosov zo zníženia výskytu infekcií hepatitídou typu C (HCV) medzi ľuďmi injekčne užívajúcimi drogy. Počet odvrátených nákaz sme odhadli epidemiologickým modelom, ktorý simuluje šírenie nákazy v populácii. V roku 2014 sa prostredníctvom programu Chráň sa sám podarilo zabrániť 18% nákaz touto chorobou, čo pri použití konzervatívnych odhadov na základe oficiálnych štatistík znamená 2,5 nákaz. Každou odvrátenou nákazou sa pritom vytvorí počas nasledujúcich 25 rokov benefit vo výške takmer 106 tisíc eur, najmä prostredníctvom úspory nákladov na liečbu a zvýšením kvality života. Náklady predstavovali v minulom roku 90 tisíc eur.

Z analýzy vyplývajú nasledujúce odporúčania pre organizácie a inštitúcie zaoberajúce sa touto problematikou:

– Vzhľadom na vysokú nákladovú efektívnosť zvýšiť počet klientov programu Chráň sa sám, najmä zapojením mladších demografických skupín ľudí užívajúcich drogy.

– Rozšíriť program aj na iné lokality v hlavnom meste a iné mestá

– Znížiť pravdepodobnosť nákazy infekčnými chorobami medzi injekčnými užívateľmi drog aj bežnou populáciou. Okrem zvyšovania podielu vrátených striekačiek v rámci programu hľadať alternatívne spôsoby zberu a odstraňovania použitých striekačiek.

– Preskúmať možnosti verejného financovania a poskytovania tohto aj iných „harm reduction“ programov.

Podrobnosti o výsledkoch, dátach a metodike analýzy nájdete v komentári na tejto linke:

Martin Filko
Hlavný ekonóm a riaditeľ
Inštitút finančnej politiky

qq

MPRV SR : Vzniká Inštitút pôdohospodárskej politiky MF SR: Hlavným ekonómom na ministerstve financií sa stal Biswajit Banerjee

Z kategórie Štátna správa