6. októbra 2017 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Hanebná transparentnosť a dlhy trnavskej župy!!!

BRATISLAVA 6. októbra – Pred týždňom zverejnila organizácia Transparency International Slovensko (TIS) hodnotenie jednotlivých žúp z hľadiska ich transparentnosti. Hodnotili sa kritériá akými sú napr. prístup k informáciám, financie a verejné obstarávanie, predaj a prenájom majetku, alebo účasť verejnosti na rozhodovaní.

Najlepšie hodnotenie získala Trenčianska župa a najhoršie košická a trnavská župa, ktorá skončila predposledná s minimálnym odstupom 0,6 % od poslednej…

Je to obrovská hanba, že trnavský VÚC má jeden z najhorších ratingov transparentnosti na úrovni „C“. Opakovane – každý rok za sebou (od roku 2010) – bez akýchkoľvek snáh tento trend otočiť a zmeniť.

Len pre porovnanie: v kategórii účasti verejnosti na rozhodovaní župy získala najlepšia trenčianska župa 91% a trnavský VÚC úbohých 15%. Objektívne kritériá TIS teda hovoria, že obyvatelia trnavskej župy sa podieľajú na riadení svojho vyššieho územného celku minimálne a teda všetky rozhodnutia o smerovaní župy sa dejú v úzkom kruhu župných úradníkov bez možnosti zasahovania či účinnej kontroly verejnosti.

Som šokovaný, že pán Tibor Mikuš je v úrade bez prestávky neuveriteľných 12 rokov (od roku 2005 ešte ako člen HZDS), teda tri volebné obdobia, a ani počas jedného funkčného obdobia nepreukázal snahu o väčšiu transparentnosť. Naopak, župa sa v rebríčkoch TIS každoročne prepadá hlbšie a hlbšie.

Súčasný trnavský župan to nepovažuje za niečo, čo by malo byť pre občana dôležité a jeho vyjadrenie „Všetko, čo robíme, robíme v súlade so zákonom“ považujem za nehorázny alibizmus.

Tento postoj je neakceptovateľný, aj keby župa dosahovala excelentné hospodárske výsledky. Lenže presný opak je pravdou. V roku 2015 sa Trnavská župa umiestnila v rebríčku celkového finančného zdravia Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) až na 6. mieste z 8. Pritom TTSK je ekonomicky najrýchlejšie rastúcim regiónom hneď po Bratislave. Trnavský región je na úrovni 112 % priemeru Slovenska. Len na ilustráciu: najchudobnejší Prešovský VÚC dosahuje len 58 % priemeru Slovenska.

Z môjho pohľadu je nepochopiteľné ako vedenie župy mohlo tak trestuhodne premrhať slušný hospodársky rast regiónu a nevyužilo ho na konsolidáciu financií. Naopak, región, kde kraľuje Samsung a Peugeot je dlhodobo jeden z najzadlženejších na Slovensku. Podľa analýzy INEKO je TTSK so 40, 5% druhým najzadlženejším samosprávnym krajom v SR s dlhom 79 € na 1 obyvateľa. Pre porovnanie, v susednej Nitranskej VÚC-ke majú iba 19,0 % zadlženosť so 40 € dlhu na 1obyvateľa, čo je takmer o polovicu menej v porovnaní s TTSK.

Vyzývam preto pána predsedu TTSK Tibora Mikuša a pána podpredsedu TTSK Józsefa Berényiho, ktorí sú za tento dramatický úpadok župy priamo zodpovední, aby stiahli svoju kandidatúru na predsedu trnavského samosprávneho kraja.

Zároveň dávam verejný prísľub, že v prípade môjho zvolenia za trnavského župana bude jedným z mojich prvých krokov zrealizovanie právneho a finančného auditu TTSK.

S pozdravom,

Konrád Rigó
kandidát na predsedu TTSK

Staráte sa o svoje zdravie dostatočne? Tento rok je v našich predajoch rekordný, hovorí co-CEO AAA AUTO Petr Vaněček