31. mája 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Finále OPIS bude hodinou pravdy

BRATISLAVA 31. mája – Top lídri informatizácie Slovenska na včerajšej Jarnej konferencii ITAPA/OPIS sformulovali 7 hlavných prekážok úspešného zavŕšenia informatizačných projektov v našej krajine, medzi ktoré patria príliš dlhé verejné obstarávanie, neustále personálne zmeny v projektových tímoch a nepripravenosť legislatívy. „Situácia je neúnosná, sme preto pripravení upustiť od projektov, kde je čerpanie prakticky vylúčené, a namiesto nich dáme šancu ďalším, ktoré je reálne zaviesť ešte tento rok a ktoré prinesú digitálny svet všetkým občanom“, vyhlásil Digitálny líder Slovenska Peter Pellegrini.

Jedným z takýchto nových projektov bude unikátny celoslovenský koncept digitalizácie školstva, ktorý zabezpečí najmodernejšie technológie na všetky materské, základné a stredné školy tak, aby už aj najmenšie deti získavali digitálne zručnosti. „Finále OPIS bude hodinou pravdy a na jesennom kongrese ITAPA som pripravený vymenovať zoznam dobrých a zlých projektov“, dodal Peter Pellegrini.

K téme pridlhého verejného obstarávania ako hrozby číslo jeden prepadnutia množstva peňazí z európskych grantových fondov sa vyslovil Pavel Bojňanský, generálny riaditeľ informatizácie spoločnosti na MF SR: „Len samotné obstaranie 22 projektov trvalo spolu 290 mesiacov, čo predstavuje neuveriteľný viac než jeden rok na jeden projekt!“ Zároveň, čo sa času týka, však apeloval aj na dodávateľov riešení: „Boli by sme radi, keby po podpise zmluvy o projekte nasadili viac svojich síl na skutočné zavádzanie projektu do života, namiesto snáh o ďalšie získavanie zákazok, či práci primárne na iných projektoch. I takto by sme zlepšili výkonnosť informatizácie“, vyslovuje svoje presvedčenie.

K čerstvému schváleniu zákona o eGovernmente sa účastníci konferencie zhodli, že je to jeden z kľúčových faktorov, ktorý napomôže zavŕšeniu polorozbehnutých projektov. „Konečne tu máme legislatívu vôbec umožňujúcu plnohodnotnú elektronickú komunikáciu medzi občanmi a verejnou správou. V praxi to bude ozajstná palica na byrokraciu – napríklad informácie, ktoré už raz budú v jednom základnom registri, nebudú môcť od ľudí vyžadovať žiadne iné inštitúcie“, s úľavou komentuje Pavol Frič, externý expert MF SR pre tento zákon. Ako dopĺňa Michal Ivantyšyn, riaditeľ ITAPA, „v praxi sa môže vytvoriť elektronická schránka, cez ktorú budú môcť občania preberať oficiálne dokumenty, namiesto chodenia na úrady či na poštu.“

S potešením prijalo publikum fakt, že do praxe sa začína aktivizovať aj projekt Ústredného portálu verejnej správy. Počnúc okamihom platnosti zákona o eGovernemente sa tak spustí miesto, kde všetky ostatné projekty môžu publikovať vlastné elektronické služby. Rastislav Janota, zástupca generálneho riaditeľa NASES, dodal, že týmto končia všetky výhovorky, prečo nemáme elektronické služby.

Model budovania rýchleho internetu na Slovensku vychádza z najlepších európskych skúseností, ktoré prezentoval Gediminas Šečkus z Litvy. Ivan Ištvánffy, generálny riaditeľ NASES dodal, že už zavŕšený úspešný litovský model bude prínosný pre krajinu, akou je Slovensko, keďže tieto dva štáty sú si podobné veľkosťou, internetovou infraštruktúrou a podobnou administratívnou záťažou. Litovský vzor pomôže ambícii Slovenska splniť svoj záväzok voči Európskej komisii pokryť internetom všetky biele miesta dokonca s niekoľkoročným predstihom.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Blíži sa finále ocenenia Schneider Electric Sustainability Impact Awards. Porotu zaujalo aj riešenie zo Slovenska Súťaž kamenných predajní Visa Slovak Top Shop 2023 vyhrala čokoládovňa LYRA z Ivanky pri Nitre

Z kategórie Financie