17. apríla 2013 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

Cezhraničná spolupráca banských strojárov

BRATISLAVA 17. apríla – Strojársky závod Banská mechanizácia a elektrifikácia Nováky je súčasťou akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane zamestnanecká. Nosnou náplňou závodu je výroba banskej techniky. Jej kvalitnou výrobou a zavádzaním inovačných a modernizačných metód pomáha zabezpečovať plynulú ťažbu hnedého uhlia v Hornonitrianskych baniach Prievidza.

Aj napriek tomu, že situácia na trhoch so strojárskymi výrobkami je už dlhšiu dobu zložitá a avizované oživenie dopytu sa výraznejšie neprejavilo, závod v roku 2012 splnil obchodný plán. Dosiahnutý celkový objem predaných výrobkov a služieb v hodnote 10 535 tis. € znamenal splnenie obchodného plánu na 105 %.

Približne 31 % podiel predstavovala výroba banskej techniky pre Hornonitrianske bane Prievidza. Banskí strojári však neustále hľadajú nové možnosti uplatnenia sa na domácom a zahraničnom trhu a orientujú sa na získavanie nových zákazníkov.

Obchodné aktivity realizované mimo Hornonitrianskych baní Prievidza boli na úrovni 69 % realizované do zahraničia. Export svojím objemom 7 274 tis. € predstavoval medziročne 228 %-ný rast.

Jednou z najvýznamnejších zákaziek je výroba častí nakladačov pre nemeckú firmu GHH Fahrzeuge GmbH. Spolupráca začala koncom roka 2011 výrobou prvých kusov prototypov. Tento obchodný partner sa stal najvýznamnejším partnerom v segmente ostatná strojárska výroba, a to nielen jedným z najvyšších dosiahnutých obratov, ale hlavne z pohľadu perspektívy ďalšej spolupráce. Spokojnosť s kvalitou dokazuje fakt, že v súčasnosti banskí strojári z Novák vyrábajú pre GHH celkom štyri typy zvarencov do troch rôznych vozidiel.

Ďalším významným zákazníkom je francúzska firma LIEBHERR, pre ktorú už od roku 2007 vyrába BME Nováky ramená pre bagre. V tomto roku plánuje pre firmu vyrobiť cca 100 ks ramien vo viacerých prevedeniach.

V roku 2012 sa strojárom darilo aj v kooperačnej strojárskej výrobe pre banský priemysel. Hlavným odberateľom bola česká spoločnosť OSTROJ Opava.

Náhradné diely do hrabľových dopravníkov vyrábali aj pre moravskú spoločnosť T-Machinery a poľský FAZOS.

Najvýznamnejšou zákazkou závodu v roku 2012 bola výroba 50 ks výstuží BMV-1MiT pre tureckú baňu SOMA, ktorá bola realizovaná v posledných mesiacoch roka . Po prvýkrát bol vo výstuži použitý základový rám sekcie doplnený o zdvíhacie zariadenie. Technické riešenie zdvíhania rámu navrhol a skonštruoval vlastný odbor vývojovej konštrukcie, pričom toto riešenie je svojím spôsobom jedinečné. Závod skrátil požadovaný termín výroby a výstuže sa podarilo expedovať ešte v roku 2012.Pretože tureckí baníci sú spokojní s novými výstužami, spolupráca s BME Nováky bude pokračovať aj v tomto roku.

V rámci stratégie rozvoja závod Banská mechanizácia a elektrifikácia Nováky pristúpil k realizácii programu zvýšenia konkurencieschopnosti cez nové výrobné technológie a zariadenia. Postupne bol uvedený do prevádzky tryskací stroj s valčekovou dráhou, robotizované pracovisko na úkosovanie pred zváraním a CNC sústruh. Modernizácia závodu je realizovaná v rámci európskeho fondu regionálneho rozvoja a celková výška investície presiahne 1,2 mil. €. Projekt pokračuje aj v tomto roku vybudovaním novej lakovacej linky, spĺňajúcej všetky podmienky z hľadiska ochrany životného prostredia. Moderné technológie umožnia závodu konkurovať vyspelým firmám v tomto sektore.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Lacnejšie tankovanie aj potraviny Iniciatíva Climate Community Lab udelila granty

Z kategórie Podnikové info