94598_adobestock_241885605.jpeg
28. decembra 2020 SprávySlovensko od PRservis.skSITA Diskusia()

Iniciatíva Climate Community Lab udelila granty

28.12.2020 – Climate Community Lab, spoločný program organizácií EIT Climate-KIC, Ashoka, 4CF Strategic Foresight a Centra pre systémové riešenia, vybrala dva projekty, ktoré získali počiatočné financovanie v hodnote 20 000 eur. Climate Community Lab vyberala z viac ako 40-tich projektov, ktoré pomáhajú riešiť klimatické problémy. Projekty „Apro’heating 2.0” a „Potraviny pre Zem” preukázali, že cezhraničná spolupráca môže prispieť k zmenám v strednej a východnej Európe.

Projekt Apro’tech vznikol cezhraničnou spoluprácou organizácií Habitat for Humanity – Hungary a Energy Agency of Plovdiv (EAP) – Bulharsko. Cieľom projektu Apro’tech je  sprístupniť efektívne, bezpečné a ekologické vykurovacie technológie ľuďom z marginalizovaných skupín.  Ich myšlienkou je navrhnúť, vyrobiť a otestovať prvé prototypy nízkonákladového vykurovania v regióne strednej a východnej Európy.

Projekt „Potraviny pre Zem-Kompostujúce spoločenstvá pre klímu” vznikol cezhraničnou spoluprácou inštruktorky, dizajnérky a spoluzakladateľky startupu Urban Cultor v Bukurešti Cristinou Briziou, a sociálnej psychologičky, aktivistky a zakladateľky spoločnosti „Naše susedské združenie pre udržateľné prístupy” v Bulharsku, Irenou Sabewa. „Potraviny pre Zem” je komunitná iniciatíva podporujúca kompostovanie. Buduje nízkouhlíkovú infraštruktúru a poskytuje nízkouhlíkové služby ako je integrovaná a inovatívna zelená ekonomika a sociálny prístup.

Corina Murafa, spoluriaditeľka organizácie Ashoka: „Stredná a východná Európa čelí od pádu železnej opony jednej z najväčších príležitostí aj výziev – zabezpečiť spravodlivú transformáciu a klimatický prechod, ktorý zmení našu ekonomiku a zohľadní potreby každého človeka. Aby sme to dosiahli, potrebujeme konkrétne kroky a riešenia v súlade s prístupom „bottom-up“. Uvedomili sme si, že inovatívne riešenia od bežných ľudí existujú a musíme ich podporiť a zlepšiť. Preto sme v tomto roku zapojili do projektu Climate Community Lab množstvo iniciátorov, ktorí budujú dôveru a spoluprácu. Som rada, že sme mohli v spolupráci s EIT Climate-KIC ponúknuť 20 000 eur iniciatívam z Rumunska, Maďarska a Bulharska, ktoré priniesli „ready-to-invest” riešenia v oblasti komunitného poľnohospodárstva a energetickej efektívnosti.”

Podpora a rozvoj klimatických nápadov patrí medzi aktivity spoločnosti Climate Community Lab, ktorá združuje inovátorov v strednej a východnej Európe. Granty majú cieľ identifikovať a zapojiť ľudí v tomto regióne, ktorí svojimi myšlienkami prispievajú ku klimatickým opatreniam.

Informačný servis

Známi influenceri motivujú študentov aby nefajčili. Ale inak Známi influenceri hovoria študentom, aby nefajčili. Ale inak

Z kategórie Slovensko