3. marca 2016 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Ako by zmenili daňové bremeno návrhy volebných programov?

BRATISLAVA 3. marca – Súčasné celkové daňové zaťaženie dosahuje na Slovensku až 60,34 % mzdových nákladov priemerného zamestnanca. V tlačovej správe predkladáme výsledky aktuálnych prepočtov European Investment Centre a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika potenciálnych dôsledkov niektorých návrhov volebných programov na toto celkové daňové zaťaženie.

Podľa prepočtov údajov European Investment Centre a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika za rok 2014 predstavuje celkové daňové zaťaženie priemerného pracujúceho Slováka 60,34 % jeho mzdových nákladov. To znamená, že štát si z každých občanom zarobených 1000 eur vezme a prerozdelí vyše 600 eur. To mu však nestačí a na ďalšie výdavky si požičiava a celkovo hospodári s deficitom, teda „na sekeru“. Ako by sa zmenilo celkové daňové zaťaženie, ak by sa do praxe presadili niektoré návrhy z volebných programov politických strán? Z aktuálnych prepočtov EIC a KI vyplývajú nasledovné dôsledky, ku ktorým by mohlo dôjsť za inak nezmenených podmienok:

• zavedenie 0,1 % mikrodane z bezhotovostných platieb by zvýšilo celkové daňové zaťaženie o 0,29 percentuálneho bodu na úroveň 60,63 %,
• zvýšenie dane z príjmov na 50% pre banky,
telekomunikačné a energetické spoločnosti by zvýšilo celkové daňové zaťaženie o 0,17 percentuálneho bodu na 60,51 %,
• zníženie odvodov živnostníkom o 50 % by znížilo celkové daňové zaťaženie 0,08 percentuálneho bodu na 60,26 %,
• zníženie DPH na 19 % by znížilo celkové daňové zaťaženie o 0,39 percentuálneho bodu na 59,95 %,
• zníženie DPH na všetky potraviny na 10 % by znížilo celkové daňové zaťaženie o 0,68 percentuálneho bodu na 59,66 %,
• zníženie dane z príjmov na 15 % by znížilo celkové daňové zaťaženie o 1,29 percentuálnych bodov na 59,05 %,
• zníženie odvodov o 50 % zamestnancom a zamestnávateľom by znížilo celkové daňové zaťaženie o 13,56 percentuálnych bodov na 46,78 %

Východiskom sú predchádzajúce prepočty EIC a KI, zverejnené v nasledovných výstupoch:

10. august 2015: Deň daňového odbremenenia na Slovensku

Reálne zníženie enormného daňového bremena na Slovensku je v nedohľadne

Roman Scherhaufer, predseda predstavenstva EIC
Peter Gonda, riaditeľ KI
Lukáš Klenovský, spolupracovník KI

bx

Odporúčané články

Ekologické trhovisko oslávilo vo štvrtok 14. júna svoje 5. narodeniny. Aj tento rok sa súťažilo o bicykel Oplatí sa výber z bankomatu alebo zmeniť peniaze v banke?

Z kategórie Financie

Zavrieť