23. januára 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Liberalizácia v oblasti poľnohospodárstva je príliš rýchla

BRATISLAVA 23. januára –

Matečná: Liberalizácia v oblasti poľnohospodárstva je príliš rýchla. V prvom rade musíme chrániť domáci európsky trh.

· Príliš liberálne prijímanie medzinárodných dohôd ohrozuje európske poľnohospodárstvo
· Väčšina sektorov sa zotavuje, nekalé obchodné praktiky však zotavovanie spomaľujú
· Vtáčia chrípka silnejšia ako v uplynulom roku – v Maďarsku už museli zlikvidovať viac ako dva milióny kačíc a husí

Brusel, 23. január 2017 – Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) dnes rokovali na Rade ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo o medzinárodných dohodách a ich vplyve na únijné poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Témou boli aj situácia na trhoch a epidémia vtáčej chrípky. SR taktiež pokračuje v boji proti nekalým obchodným praktikám.

„Tempo liberalizácie pri uzatváraní medzinárodných dohôd je príliš vysoké a nedostatočne sa berie do úvahy ochrana nášho domáceho európskeho trhu. Špeciálne na citlivé poľnohospodárske a potravinárske výrobky musíme brať osobitný ohľad. Kumulatívny dosah viacerých dohôd ako je TTIP, či Mercosur, by mohol mať negatívny dosah na trh EÚ,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Slovensko a ďalších 12 členských štátov preto poslalo Európskej komisii list k jej štúdii o dosahoch dohôd o voľnom obchode a žiada o jej dopracovanie.

Situácia na trhu v EÚ takmer vo všetkých sektoroch, či už ide o mlieko, bravčové mäso, ovocie a zeleninu, či cukor sa vyvíja pozitívne. Avšak zmeny sú zatiaľ nestabilné. Komisia tiež zdôraznila, že chovateľom v EÚ výrazne pomáha spájanie sa do odbytových združení. „Podčiarkli sme aj nevyhnutnosť boja proti nekalým obchodným praktikám, ktoré neoprávnene znevýhodňujú výrobcov a spracovateľov oproti obchodníkom. Nie je možné, aby ceny mlieka stúpali, ale reťazce reagujú na tento vývoj s neodôvodneným oneskorením. O boji a postupe proti nekalým obchodným praktikám sme preto na špeciálnom stretnutí diskutovali s 14-timi ministrami,“ zdôraznila Gabriela Matečná.

Jediným sektorom, v ktorom nie je priaznivý vývoj je hydina, ktorú ovplyvňuje vtáčia chrípka. Tú po Európe roznášajú migrujúce divé vtáky. Výskyt vtáčej chrípky bol potvrdený už v takmer všetkých členských štátoch EÚ okrem pobaltských krajín, Belgicka a Portugalska. Jednou z najzasiahnutejších krajín je Maďarsko, kde kvôli epidémii museli utratiť už viac ako dva milióny kačíc a husí. Členské štáty zabezpečujú veterinárne opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy, najmä pred zavlečením nákazy do chovov hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí.

Vladimír Machalík
Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

jb;dn

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá