Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. januára 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Liberalizácia v oblasti poľnohospodárstva je príliš rýchla

BRATISLAVA 23. januára –

Matečná: Liberalizácia v oblasti poľnohospodárstva je príliš rýchla. V prvom rade musíme chrániť domáci európsky trh.

· Príliš liberálne prijímanie medzinárodných dohôd ohrozuje európske poľnohospodárstvo
· Väčšina sektorov sa zotavuje, nekalé obchodné praktiky však zotavovanie spomaľujú
· Vtáčia chrípka silnejšia ako v uplynulom roku – v Maďarsku už museli zlikvidovať viac ako dva milióny kačíc a husí

Brusel, 23. január 2017 – Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) dnes rokovali na Rade ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo o medzinárodných dohodách a ich vplyve na únijné poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Témou boli aj situácia na trhoch a epidémia vtáčej chrípky. SR taktiež pokračuje v boji proti nekalým obchodným praktikám.

„Tempo liberalizácie pri uzatváraní medzinárodných dohôd je príliš vysoké a nedostatočne sa berie do úvahy ochrana nášho domáceho európskeho trhu. Špeciálne na citlivé poľnohospodárske a potravinárske výrobky musíme brať osobitný ohľad. Kumulatívny dosah viacerých dohôd ako je TTIP, či Mercosur, by mohol mať negatívny dosah na trh EÚ,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Slovensko a ďalších 12 členských štátov preto poslalo Európskej komisii list k jej štúdii o dosahoch dohôd o voľnom obchode a žiada o jej dopracovanie.

Situácia na trhu v EÚ takmer vo všetkých sektoroch, či už ide o mlieko, bravčové mäso, ovocie a zeleninu, či cukor sa vyvíja pozitívne. Avšak zmeny sú zatiaľ nestabilné. Komisia tiež zdôraznila, že chovateľom v EÚ výrazne pomáha spájanie sa do odbytových združení. „Podčiarkli sme aj nevyhnutnosť boja proti nekalým obchodným praktikám, ktoré neoprávnene znevýhodňujú výrobcov a spracovateľov oproti obchodníkom. Nie je možné, aby ceny mlieka stúpali, ale reťazce reagujú na tento vývoj s neodôvodneným oneskorením. O boji a postupe proti nekalým obchodným praktikám sme preto na špeciálnom stretnutí diskutovali s 14-timi ministrami,“ zdôraznila Gabriela Matečná.

Jediným sektorom, v ktorom nie je priaznivý vývoj je hydina, ktorú ovplyvňuje vtáčia chrípka. Tú po Európe roznášajú migrujúce divé vtáky. Výskyt vtáčej chrípky bol potvrdený už v takmer všetkých členských štátoch EÚ okrem pobaltských krajín, Belgicka a Portugalska. Jednou z najzasiahnutejších krajín je Maďarsko, kde kvôli epidémii museli utratiť už viac ako dva milióny kačíc a husí. Členské štáty zabezpečujú veterinárne opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy, najmä pred zavlečením nákazy do chovov hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí.

Vladimír Machalík
Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb;dn

K téme

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.