Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. januára 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPSVR: Reakcia na správu verejnej ochrankyne práv a OĽANO

BRATISLAVA 18. januára –

„Túto správu žiaľ ministerstvo môže hodnotiť iba ako účelovú a jasne politickú. Neobjektívne sumarizuje v zásade už pol roka medializované výstupy rôznych zdrojov k problematike resocializácie a sociálno-právnej ochrany detí, najmä postoje časti opozície, ktorá aj túto tému spolitizovala od úplného začiatku.

Mrzí nás, že aj verejná ochrankyňa práv sa súčasne stavia do pozície vyšetrovateľa, sudcu a kata bez toho, aby si počkala na závery vyšetrovaní orgánov činných v trestnom konaní, či iných odborných záverov. Minister práce Ján Richter je viazaný zákonmi a zodpovednosťou za svoje rozhodnutia, okamžite nariadil vykonať v zariadení Čistý deň nezávislú kontrolu a čaká na relevantné závery a ukončenie zákonom definovaných správnych procesov. MPSVR SR je pripravené obratom konať a opäť otvoriť konanie o zrušení akreditácie, pričom hneď následne bude možné prijať prvostupňové rozhodnutie. Ako je známe, zo zákona o správnom konaní zároveň vypláva, že minister môže vstúpiť do procesu až v prípade odvolania 2.strany a urobiť konečné druhostupňové rozhodnutie. Zrušenie akreditácie zariadeniu len na základe pocitov a dojmov, bez relevantných dôkazov by bolo ľahko napadnuteľné na súde a v konečnom dôsledku by sa tak mohlo stať neoprávnené. Proces zrušenia akreditácie sa riadi jasnými pravidlami a preto nie je možné odobrať zariadeniu akreditáciu zo dňa na deň ako si predstavujú niektoré političky a najnovšie aj verejná ochrankyňa práv.

Zaráža aj skutočnosť, že správa verejnej ochrankyne práv v záveroch vôbec neberie do úvahy viaceré fakty, nezávislé rozhodnutia súdov, ani tvrdenia všetkých spokojných klientov zariadenia Čistý deň a ich rodičov. Táto správa sa tým prispôsobuje rétorike opozičných poslankýň, ktoré robia závery len na základe neúplného poznania vecí z jednej strany, ignorujúc viaceré skutočnosti a hlasy ostatných aktérov. Domnievame sa, že práve inštitúcia verejnej ochrankyne práv občanov SR by mala pracovať so všetkými objektívnymi skutočnosťami a vec hodnotiť odborne a apoliticky. V opačnom prípade sú ďalšie opakovania jednostranných vyhlásení len seba prezentáciou a podporou politickej objednávky.

Zdôrazňujeme, že po celý čas od vypuknutia „kauzy“ je zariadenie Čistý Deň je pod dlhodobým dohľadom a kontrolou kompetentných inštitúcií, preto maloletí klienti v ňom nie sú v ohrození, čo potvrdzujú aj viaceré rozhodnutia príslušných súdov.“

Rovnako sa do pozície sudkýň opakovane vo vyhláseniach stavajú aj poslankyne strany OĽaNO, ktoré vytrvalo odmietajú rešpektovať mnohé fakty aj zákon o správnom konaní. Svoj mandát vnímajú ako prostriedok na šírenie demagógie a politickej nenávisti, rovnako dnes použili aj zverejnenú správu verejnej ochrankyne práv.

Vrcholom arogancie je obviňovanie ministra Jána Richtera za také tragédie, ako bola utýraná Lucka. Vedenie MPSVR nikdy neskĺzlo do roviny osobných útokov voči politickým predchodcom za podobné individuálne tragédie. Je žiaľ nevyhnutné pripomenúť, že mnohé spolitizované prípady, vrátane tragédie malej Lucky z Ružinova sa diali práve za nemej účasti predchádzajúceho vedenia rezortu, ktorého politickou súčasťou bolo aj dnešné OĽANO. Vtedy kompetentní pre zlepšenie ochrany práv detí vo všetkých citlivých oblastiach neurobili vôbec nič. Minister Richter začal hneď po objavení tela Lucky konať a nielen že sa prijala Národná stratégia na ochranu detí pred násilím, zriadilo sa aj Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Rovnako tomu bolo po odobratí súrodencov Boórových v Spojenom Kráľovstve, alebo v nešťastnom prípade odobratia malého Marca z triedy pred spolužiakmi súdnym úradníkom a mamou chlapca. Vždy boli pomenované problémy a prijaté nové pravidlá, ktoré v systéme právnej ochrany detí, alebo v kompetenciách iných rezortov a inštitúcií zabraňujú opakovaniu rovnakých prípadov doma aj v zahraničí. Rovnako koná minister a rezort aj v súčasnosti.

Pripomíname ešte raz opozičným predstaviteľkám, že kurátorka maloletej Natálie z UPSVR podala spolu so zariadením Čistý deň návrh na jej premiestnenie už v septembri minulého roku na začiatku celého prípadu. Príslušný súd však návrh na základe preskúmania veci zamietol. Kompetentní sa zaoberali podaniami v prípade Čistý deň aj pred jeho medializáciou, tou sa v prvom rade porušili práva dotknutých, najmä maloletých osôb na súkromie a ochranu ich osobných údajov a začal sa špinavý politický boj, osobné lynčovanie, jednostranná inkvizícia a emocionálna demagógia traumatizujúca verejnosť.

Napokon, minister práce Ján Richter od začiatku vecnej roviny diskusie avizoval, že MPSVR je pripravené prijímať aj nové vecné a metodické zmeny vo fungovaní resocializačných zariadení, ktoré sú predmetom odbornej aj medzirezortnej diskusie už od roku 2015. Zmeny v oblasti sociálno-právnej ochrany detí sú navyše zakotvené aj do programového vyhlásenia súčasnej vlády.

Ako sa v posledných týždňoch opakovane verejne vyjadril minister Ján Richter, nadrezortné otázky už prerokoval s ministrom zdravotníctva, ktorý prisľúbil spoluprácu pri návrhoch zmien, ktoré pomôžu zefektívniť procesy resocializácie.
Bude najmä dôležité nájsť spôsob a mechanizmus previazanosti, pokiaľ je nevyhnutná povinná medicínska časť liečby a odkiaľ na ňu potom môže nadviazať efektívny proces resocializácie.“

Michal Stuška
Riaditeľ tlačového a komunikačného odboru/ hovorca

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

qq

K téme

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky Slováci sa ani po reforme o svojich 13 miliárd úspor v druhom pilieri stále príliš nezaujímajú

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.