27. mája 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Čína má záujem o prehĺbenie spolupráce so Slovenskom

BRATISLAVA 27. mája –

Podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír počas návštevy Čínskej ľudovej republiky rokoval s čínskymi partnermi o prehlbovaní spolupráce medzi oboma krajinami. S čínskym ministrom financií Luo Jiwei a s prvým podpredsedom vlády Zhang Gaoli, sa zhodli na tom, že hlavný dôraz by mal byť kladený na hospodársku dimenziu.

Čína dlhodobo a jasne prejavuje záujem o veľké investície na Slovensku. „Pre nás by boli najzaujímavejšie desiatky stredne veľkých čínskych firiem, kde by bol biznis založený na výmene skúseností,“ uviedol minister financií Peter Kažimír. Na rokovaní podľa ministra zazneli aj výzvy, ktoré sa týkali prilákania čínskej banky, či automobilky na Slovensko. „Teší ma, že taká veľká krajina, akou je Čína, ma záujem o prehĺbenie spolupráce s našou krajinou, so zameraním na hospodársku dimenziu,“ zdôraznil P. Kažimír.

V meste Chongqing otvoril minister financií konferenciu ASEM Priemyselný dialóg o konektivite Európa – Ázia s dôrazom na inovácie. Počas konferencie absolvoval P. Kažimír aj bilaterálne rokovania s ministrom priemyslu Mongolska Erdenebat Dondogdorj a podpredsedom vlády Kambodže Yim Chhai Ly, ktorý slovenského kolegu pozval na návštevu svojej krajiny.

Mongolský minister prejavil záujem o obnovenie spolupráce v oblasti geologického výskumu. Na rokovanie nadviaže stretnutie štátneho tajomníka MF SR s mongolskými partnermi v Ulanbátare na budúci týždeň. Návšteva potvrdila záujem o ďalší rozvoj hospodárskych vzťahov nielen s Čínou, ale aj s ďalšími ázijskými krajinami.

Minister financií sa na pracovnej ceste zúčastnil aj slávnostného otvorenia Slovensko-čínskeho biznis fóra, na ktorom sa stretol s významnými čínskymi firmami.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Anjelov strážnych máme možno aj vo svojom okolí! Union podporil projekt Vianočnej pošty, písanie listov Ježiškovi môže spestriť čarovná rozprávka