Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. júla 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Reakcia MH SR na mediálne výroky J. Figeľa

BRATISLAVA 18. júla (SITA) –

Reakcia MH SR na mediálne výroky J. Figeľa, podľa ktorých VLÁDA NEDOKÁZALA UDRŽAŤ KOMPENZÁCIU EÚ PRE BOHUNICKÚ V1 NA DOTERAJŠEJ ÚROVNI 423 Mil. € NA 7 ROKOV. PRIJALA ZNÍŽENIE NA POLOVICU 200 Mil. €.

Ministerstvo hospodárstva SR vyjadruje prekvapenie nad tvrdením predsedu KDH pána Figeľa, ktorý vyhlásil, že vláda nedokázala udržať kompenzáciu EÚ pre Bohunickú V1 na doterajšej úrovni 423 mil. € na 7 rokov a prijala zníženie na polovicu 200 mil. €. Toto vyjadrenie pána Figeľa je buď nepochopením alebo zámernou dezinformáciou. Je poľutovaniahodné, že takéto tvrdenia zaznejú práve z úst politika, ktorý bol hlavným vyjednávačom za SR pri vstupe Slovenska do EÚ. Vtedy prišlo k rozhodnutiu o odstavení zmodernizovanej a plne funkčnej jadrovej elektrárne V1 a tým vytvoreniu priamych nákladov v sume 1,141 mld. €, s ktorými sa musí Slovensko vyrovnať. Nezískanie dostatočných finančných kompenzácií zo strany EÚ je práve výsledkom práce jeho negociačného tímu.

Predstavitelia vlády SR a europoslanci sa snažia, aby aj dodatočne, čo najväčšiu časť zaplatila EÚ. Slovensko dostalo zatiaľ na náklady vyraďovania V1 450 mil. € z rozpočtu EÚ a Európska komisia (EK) nám navrhla v rokoch 2014-2020 ďalších 105 mil. €. Vďaka intenzívnej snahe predstaviteľov vlády SR, pracovníkov spoločnosti JAVYS, europoslancov za SR ako aj reprezentantov stálej misie SR pri EÚ prišlo k vybojovaniu namiesto EK navrhnutých 105 mil. € až takmer k dvojnásobku t. j. sume 200 mil. €. „O to viac nás udivuje tvrdenie pána Figeľa, ktorý ako bývalý eurokomisár pozná proces rozpočtovania EÚ, ktorý funguje v 7 ročných obdobiach. Uvedených 423 mil. € dostala SR v rokoch 2007-2013 a dostala ich v plnej sume. Uvedených 200 mil. € sa týka EÚ rozpočtu na roky 2014-2020, kde teda došlo takmer k 2-násobnému navýšeniu oproti pôvodnému návrhu EK“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský

Návšteva poslancov Európskeho parlamentu súvisela s aprílovým neschválením rozpočtu EÚ na roky 2014-2020, na ktorom sa predtým zhodli predstavitelia vlád EÚ. Poslanci Európskeho parlamentu sa prišli presvedčiť o efektívnosti nakladania s finančnými prostriedkami rozpočtu EÚ a uistiť sa, či nám uvedených 200 mil. € na roky 2014-2020 potvrdia. Treba vyzdvihnúť, že SR presvedčila, že realizujeme práce najlepšie z troch krajín, peniaze vynakladáme efektívne a plány a odhady nákladov sú uznané ako relevantné ako zo strany EK, tak aj metodík Medzinárodnej agentúry pre Atómovú energiu.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb;me

K téme

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Mladí Slováci rozbehli unikátny projekt: BHARTER je prvý zelený swapovací portál na Slovensku

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.