18. júla 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Reakcia MH SR na mediálne výroky J. Figeľa

BRATISLAVA 18. júla (SITA) –

Reakcia MH SR na mediálne výroky J. Figeľa, podľa ktorých VLÁDA NEDOKÁZALA UDRŽAŤ KOMPENZÁCIU EÚ PRE BOHUNICKÚ V1 NA DOTERAJŠEJ ÚROVNI 423 Mil. € NA 7 ROKOV. PRIJALA ZNÍŽENIE NA POLOVICU 200 Mil. €.

Ministerstvo hospodárstva SR vyjadruje prekvapenie nad tvrdením predsedu KDH pána Figeľa, ktorý vyhlásil, že vláda nedokázala udržať kompenzáciu EÚ pre Bohunickú V1 na doterajšej úrovni 423 mil. € na 7 rokov a prijala zníženie na polovicu 200 mil. €. Toto vyjadrenie pána Figeľa je buď nepochopením alebo zámernou dezinformáciou. Je poľutovaniahodné, že takéto tvrdenia zaznejú práve z úst politika, ktorý bol hlavným vyjednávačom za SR pri vstupe Slovenska do EÚ. Vtedy prišlo k rozhodnutiu o odstavení zmodernizovanej a plne funkčnej jadrovej elektrárne V1 a tým vytvoreniu priamych nákladov v sume 1,141 mld. €, s ktorými sa musí Slovensko vyrovnať. Nezískanie dostatočných finančných kompenzácií zo strany EÚ je práve výsledkom práce jeho negociačného tímu.

Predstavitelia vlády SR a europoslanci sa snažia, aby aj dodatočne, čo najväčšiu časť zaplatila EÚ. Slovensko dostalo zatiaľ na náklady vyraďovania V1 450 mil. € z rozpočtu EÚ a Európska komisia (EK) nám navrhla v rokoch 2014-2020 ďalších 105 mil. €. Vďaka intenzívnej snahe predstaviteľov vlády SR, pracovníkov spoločnosti JAVYS, europoslancov za SR ako aj reprezentantov stálej misie SR pri EÚ prišlo k vybojovaniu namiesto EK navrhnutých 105 mil. € až takmer k dvojnásobku t. j. sume 200 mil. €. „O to viac nás udivuje tvrdenie pána Figeľa, ktorý ako bývalý eurokomisár pozná proces rozpočtovania EÚ, ktorý funguje v 7 ročných obdobiach. Uvedených 423 mil. € dostala SR v rokoch 2007-2013 a dostala ich v plnej sume. Uvedených 200 mil. € sa týka EÚ rozpočtu na roky 2014-2020, kde teda došlo takmer k 2-násobnému navýšeniu oproti pôvodnému návrhu EK“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský

Návšteva poslancov Európskeho parlamentu súvisela s aprílovým neschválením rozpočtu EÚ na roky 2014-2020, na ktorom sa predtým zhodli predstavitelia vlád EÚ. Poslanci Európskeho parlamentu sa prišli presvedčiť o efektívnosti nakladania s finančnými prostriedkami rozpočtu EÚ a uistiť sa, či nám uvedených 200 mil. € na roky 2014-2020 potvrdia. Treba vyzdvihnúť, že SR presvedčila, že realizujeme práce najlepšie z troch krajín, peniaze vynakladáme efektívne a plány a odhady nákladov sú uznané ako relevantné ako zo strany EK, tak aj metodík Medzinárodnej agentúry pre Atómovú energiu.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb;me

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Mladí Slováci rozbehli unikátny projekt: BHARTER je prvý zelený swapovací portál na Slovensku