18. júna 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MZ SR: Ministerstvo zdravotníctva mení systém nákupu vakcín

BRATISLAVA 18. júna (SITA) –

Zmeny systému vydávania vakcín, ktoré minulý rok v decembri zaviedol bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, spôsobili mnohým lekárom veľké problémy. Ak chceli pacientov očkovať, museli si vakcíny nakúpiť sami a skladovať ich v ambulanciách. Viacerí z nich na to však nemali dostatok finančných prostriedkov, kvôli čomu bez očkovania ostalo nielen mnoho detských pacientov, ale aj dospelých. „Zlým rozhodnutím bývalého vedenia sa dostali do ohrozenia najmä naši najmenší pacienti. Keďže je potrebné tento chaos minimalizovať, rozhodla som sa v tejto veci konať čím skôr,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Ministerstvo zdravotníctva tak bude v lete otvárať zákon o lieku, ku ktorému sa pripravuje klasické pripomienkové konanie. Keďže je pre rezort zdravotníctva na rozdiel od exministra Uhliarika prioritou najmä dialóg s odbornou verejnosťou, odborná diskusia sa už začala. Začiatkom júna ministerstvo odoslalo listy Slovenskej lekárskej komore a Slovenskej lekárskej spoločnosti s tým, aby vyjadrili svoje legislatívne návrhy k novelám. Rokovanie o zákone pritom očakáva ministerstvo už na jeseň. Ministerka Zvolenská pevne verí, že sa situácia čoskoro vyrieši a po niekoľkomesačných problémoch sa podarí očkovanie vrátiť späť do ambulancií tak, aby nebol ohrozený žiadny pacient. Okrem problémov spôsobených lekárom a pacientom totiž „nepopulárne“ opatrenie bývalého vedenia neprinieslo ani deklarovanú úsporu.

Zmena systému nákupu vakcín je len prvým bodom v rámci reformy zákonu o lieku. Hneď ako bude mať ministerstvo k dispozícii ucelený materiál k zmenám v danom zákone, bude verejnosť informovať.

hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Bebbo – mobilná aplikácia UNICEF pre rodičov detí od 0 do 6 rokov

Z kategórie Štátna správa