5. júna 2012 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

99% žiada ministerstvo o kontrolu SOZA

BRATISLAVA 5. júna – Hnutie 99% žiada ministerstvo kultúry o kontrolu činnosti občianskeho združenia SOZA, ktoré podľa medializovaných správ pristupuje k vyberaniu poplatkov spôsobom pripomínajúcim viac výpalníkov, než organizáciu poverenú štátom na výkon kolektívnej správy autorských práv.
Prípad obce Pohorelá poukázal na slabé miesta autorského zákona, ktorý mal byť už dávno novelizovaný. Zároveň odhalilo neuveriteľnú drzosť a aroganciu inšpektorov. Zneužívajú nevedomosť občanov, len aby vybrali čo najviac poplatkov, aj keď na ich platenie neexistuje zákonný dôvod. Je zarážajúce, že inšpektori takto konajú s podporou vedenia SOZA. Táto organizácia sa nemôže správať ako tajná polícia pre oblasť kultúry. Ak si niečo také dovoľuje, musí zakročiť štát.
Hnutie 99% preto požiadalo ministerstvo kultúry, aby podľa autorského zákona vykonalo kontrolu a vyvodilo voči SOZA zodpovednosť. Ministerstvo je podľa zákona oprávnené dokonca odobrať SOZA poverenie na výkon kolektívnej správy autorských práv.
V súvislosti so sporom medzi obcou Pohorelá a SOZA dnes vyjadrujú politici zľava aj sprava prekvapenie a rozčarovanie. Zvláštne praktiky SOZA sa však nezačali dnes ani včera. Riešiť ich mohli ľavicoví aj pravicoví politici, keď boli v minulosti pri moci. Dnes by sa mali hanbiť a v tichosti naprávať to, čo ich dlhé roky vôbec nezaujímalo.

Tlačový servis 99%

bx;mt

Pestovanie svedčí Zemi viac: Čísla nepustia, trvalá udržateľnosť si žiada obmedzenie príjmu mäsa Revolúcia vo vašom vrecku. Samsung predstavil telefóny Galaxy S24 s umelou inteligenciou

Z kategórie Politické strany