17. júna 2013 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

99%: Politikov nezaujíma utrpenie ľudí v domovoch dôchodcov

BRATISLAVA 17. júna – Systém sociálnych služieb na Slovensku je riadený politickými nominantmi bez príslušného vzdelania a praxe, nespravodlivo rozdeľuje verejné zdroje a nedostatočne kontroluje často desivé prípady zaobchádzania personálu s klientmi domovov dôchodcov.
Občianski zástupcovia hnutia 99% pokračovali minulý víkend v obci Belá v Žilinskom kraji v sérii stretnutí svojich odborných tímov. Tentokrát bol hlavnou témou stav poskytovania sociálnych služieb na Slovensku a príprava hnutia 99% na blížiace sa voľby do
Jednou z priorít hnutia 99% je presadzovať štát, kde odborné veci riadia odborníci a nie stranícki nominanti bez príslušného vzdelania či praxe. Sociálne služby na Slovensku sa s neprofesionálnym prístupom potýkajú na všetkých úrovniach, od jednotlivých domovov sociálnych služieb, cez orgány žúp, až po ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.
„Dozvedeli sme sa o prípadoch, keď o sankciách pre profesionálne vyškolené ošetrovateľky v domovoch dôchodcov rozhodujú ľudia so vzdelaním v technických oboroch, ktorí majú nulovú prax v sociálnych službách. Predstava, že o odborných pochybeniach rozhoduje politický nominant bez príslušného vzdelania a praxe je desivá!“ – hovorí Milan Mrázik, jeden z lídrov hnutia 99%.
Neodborné riadenie sociálnych služieb a nezáujem o riešenia, ktoré by zlepšili situáciu sociálne odkázaných starších ľudí zo strany vládnej strany Smer majú podľa účastníkov stretnutia priamy vplyv na zhoršovanie zdravotného aj psychického stavu klientov DSS a traumatizujú dôchodcov, ktorí by boli najradšej, ak by sa do takto prevádzkovaných zariadení nikdy nedostali.
Finančné príspevky pre domovy dôchodcov nie sú odstupňované podľa toho, akú aktívnu starostlivosť klientom poskytujú a tak sa šepká o postupoch personálu, ktoré zahŕňajú preventívne “zaplienkovanie” klientov hneď po nástupe do DSS, ktoré vedie k imobilizácii klienta. Následkom je dehydratácia, preležaniny a iné komplikácie zdravotného stavu. Kontrola zo strany VÚC aj ministerstva je nedostatočná, no problém je aj v poddimenzovanom personále a nedôstojnom ohodnotení ťažko pracujúcich ošetrovateliek.
O týchto problémoch ľudia pohybujúci sa v oblasti sociálnych služieb dobre vedia, no boja sa otvorene o nich hovoriť, aby neohrozili svoju prácu.
“Nedôstojné podmienky v domovoch dôchodcov vôbec nesúvisia s večnými intrigami politikov a s červenými či modrými nálepkami, ktorými sa označujú. Nesúvisia ani s hospodárskou krízou, aj keď by takáto výhovorka mnohým vyhovovala. V skutočnosti sú len verným odrazom toho, ako politikom záleží na ľuďoch.” – dodáva Milan Mrázik.

Tlačový servis 99%

es;mt

Riaditeľ GLN Norbert Kyndl: Tomášička je výnimočná už 60 rokov, a to vďaka každému tomášičkárovi Komisia bude čeliť európskemu súdu v súvislosti s prekročením tabakových zákonov

Z kategórie Politické strany