3. júla 2012 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

WEISS: Hrozí, že z eurovalu bude najväčšia nebankovka v histórii

BRATISLAVA 3. júla – Hnutie 99% vyzýva vládu a premiéra Roberta Fica, aby v úsilí o záchranu eura nezaviedli Slovensko a celú Európsku úniu na cestu do pekla a nepodporovali zlodejské správanie sa nezodpovedných bánk. „Ak zaplatíme súkromné dlhy bánk bez toho, aby nad nimi získala EÚ kontrolu, stane sa z eurovalu najväčšia nebankovka v dejinách.“ – hovorí Ivan Weiss, líder občianskych zástupcov 99%.
Na ostatnom summite EÚ sa európski lídri za účasti slovenského premiéra Fica zhodli okrem iného na tom, že z eurovalu bude možné financovať nielen záchranu štátov, ale aj súkromných bánk. „Považujeme za nemorálne a nespravodlivé, aby sa bežní občania členských štátov EÚ skladali na straty, ktoré spôsobili chamtiví bankári a nenažrané finančné skupiny.“ – hodnotí aktuálnu situáciu v eurozóne Weiss a dodáva, že ak je pre udržanie eura ako spoločnej meny nevyhnutné zachraňovať banky, musí EÚ získať väčšiu kontrolu nad bankami. Ak banky dostanú peniaze bez toho, aby v nich euroval získal majetkovú účasť a akcionársku kontrolu, bolo by to len podporovanie zlodejstva a kriminality európskych bankárov.
Z eurovalu sa nesmie stať najväčšia nebanková inštitúcia v dejinách, oproti ktorej by slovenský BMG Invest a iné svetové pyramídové hry boli len drobné ekonomické šibalstvá.
Vláda Roberta Fica je povinná zabrániť takémuto vývoju, a preto ju hnutie 99% vyzýva, aby počas rokovaní o konkrétnej podobe takzvanej bankovej únie jednoznačne požadovala prebratie majetkovej a akcionárskej kontroly v nezodpovedných a hazardérskych bankách. Ak takéto riešenie nebude presadzovať, dopustí sa zrady na slovenských ekonomických záujmoch a postaví sa na stranu nemorálnych a zločinne sa správajúcich finančných inštitúcií.
Pripomíname, že v prvom rade banky, finančné skupiny a finančné trhy sú zodpovedné za súčasnú európsku krízu. Práve finančný sektor vyvolal v krajinách periférie eurozóny investičné bubliny, ktoré spľasli a spôsobili hospodársky prepad, v dôsledku čoho banky zaznamenali straty. Nemôžeme donekonečna znárodňovať dlhy súkromných bánk, kým tie si neustále privatizujú nepredstaviteľné zisky a úžerníckymi úrokmi parazitujú na dlhoch štátov EÚ.
„Ak vláda Roberta Fica nebude v týchto otázkach obhajovať záujmy Slovákov a ostatných občanov krajín EÚ, postaví sa tak aj na medzinárodnej úrovni na stranu finančných skupín a jedného percenta vyvolencov, ktoré neustále bohatne a mocnie, kým 99% bežných ľudí žije čoraz ťažšie,“ uzavrel Ivan Weiss.

Tlačový servis 99%

es;bl

V čase rýchleho zdražovania a neistoty otvárame ďalšiu pobočku v Bratislave, aby sme pomohli ľuďom v kríze Firma Gebrüder Weiss nie je závislá od logistických developerov

Z kategórie Politické strany