28. novembra 2014 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Viedenské startupy na vzostupe

BRATISLAVA 28. novembra – Z prvej štúdie zameranej na startupovú scénu vo Viedni vyplýva, že podnikanie v tejto forme kontinuálne rastie. Pre Hospodársku agentúru mesta Viedeň a Viedenskú hospodársku komoru ju vypracovala spoločnosť PGM research.

V roku 2010 bolo 5,2 percenta zo všetkých začínajúcich podnikov v rakúskej metropole startupového charakteru. Ostatný rok vzrástol tento podiel už na 7,6 percenta. Z 8 403 novozaložených spoločností bolo 638 startupov. V porovnaní s ostatnými dynamicky sa rozvíjajúcimi startupovými scénami, napríklad v Berlíne, si susedná metropola vedie veľmi dobre.

Podľa štúdie má 70 percent všetkých rakúskych startupov svoje sídlo vo Viedni. Viac ako tri štvrtiny viedenských startupov sa venuje technológiám a IT brandži.

Štúdia potvrdzuje vzostupujúci trend začínajúcich mladých firiem, ktorý zaznamenávajú aj so startupmi spolupracujúce inštitúcie – Hospodárska agentúra mesta Viedeň, Business Angels a Co-Working Spaces. Tento priaznivý vývoj chce dunajská metropola ďalej rozširovať a podporovať, prilákať viac investorov a dosiahnuť aj to, aby sa Viedeň stala medzinárodnou startupovou destináciou.

Približne jedna tretina mladých firiem vytvára pri svojom založení pracovné miesta, pričom podiel firiem so zamestnancami sa za posledné dva roky zvýšil na 40 percent. Vo štvrtine týchto spoločností pracuje viac ako päť zamestnancov. Inovatívna branža startupov sa podľa štúdie rozvíja dynamickejšie než tradičnejšie oblasti hospodárstva. Viedenská startupová scéna sa koncentruje na IT a médiá, technológie a kreatívny priemysel.

Štúdia odhalila, že startupovej scéne u susedov dominujú zo 70 percent muži. Typický startupista má 35 rokov a ukončené vysokoškolské vzdelanie v oblasti ekonómie, techniky, prírodných vied či IT sektore.

ax

LEVEL oslavuje Valentína cenami, do ktorých sa zamilujete Triler, v ktorom niet hluchých miest

Z kategórie Ostatné