25. marca 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Veľká medaila sv. Gorazda pre profesora Štefana Kassaya

BRATISLAVA 25. marca – Dnes slávnostne odovzdal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič medaily sv. Gorazda viacerým pedagógom. Oceneným sa stal aj známy vedec a pedagóg profesor Štefan Kassay.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR každoročne oceňuje pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógov a osobností, ktoré sa významne podieľali na rozvoji školstva doma alebo v zahraničí. Dr.h.c.prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc. netajil radosť z ocenenia a vyjadril sa: „Som vďačný za toto ocenenie. Potešilo ma, koľko máme výrazných osobností – pedagógov nesmierne oddaných svojmu poslaniu. Ide skutočne za zaslúžilých ľudí na každom stupni vzdelávania.“

Profesor Štefan Kassay prepája jedinečným spôsobom vedu a prax nevynechávajúc pedagogickú prácu. 17 rokov pracuje na obsiahlej pentalógii Podnik a podnikanie, ktorá sa zaoberá riadením podniku holdingového typu. Aby jeho dielo bolo dostupnejšie, je prekladané do štyroch jazykov. Takto svoje praktické skúsenosti z podnikania spolu s najnovšími teoretickými poznatkami odovzdáva študentom aj za hranicami našej krajiny. Podnik a podnikanie sa stáva aj súčasťou ekonomickej misie Slovenska v zahraničí

Prvé ohlasy na piaty zväzok
Ocenený vedec a pedagóg Štefan Kassay pracuje na vydaní piateho zväzku pentalógie. V týchto dňoch sa stretla pracovná skupina expertov-konzultantov, ktorú tvorili vrcholoví predstavitelia spoločnosti I. D. C. Holding, a. s., a medzinárodne uznávaní experti, profesori a doktori vied. Ako prví sa mohli oboznámiť s obsahom publikácie, ktorá sa zaoberá učením a rastom. „Už prvé verzie obsahovej štruktúry piateho zväzku pentalógie ukázali unikátnosť prístupu autora publikácie k jej koncipovaniu a tvorbe obsahovej štruktúry,“ hovorí jasnou rečou uznávaná osobnosť sociálnej a pracovnej psychológie prof. PhDr. Teodor Kollárik, DrSc. Významný slovenský informatik zaoberajúci sa umelou inteligenciou Prof. RNDr. Jozef Kelemen, DrSc., povedal o publikácii: „Oceňujem jej previazanosť, širokospektrálnosť a celistvosť. Autor sa opiera o najnovšie poznatky z výskumu umelej inteligencie a poukazuje na nenahraditeľnú rolu človeka v utváraní systémov.“

Obaja medzinárodne uznávaní experti jednoznačne uznali kreativitu autora a poukázali na jeho znalosti z problematiky vo svete realizovaných výskumov. Dôležité postrehy napomáhajúce zostaveniu konečnej štruktúry knihy uviedli aj ekonomický expert Ing. Kamil Mikulič, CSc., a Ing. Darina Pápayová prispela praktickým pohľadom na podnik z hľadiska perspektívy jeho rastu.

O profesorovi Štefanovi Kassayovi
Dnes vyznamenaný pedagóg a vedec, známy autor vedeckých publikácií, profesor Štefan Kassay vyštudoval Technickú univerzitu a bol promovaný na inžiniera (Ing.) v roku 1970 (vtedy VŠT) v Košiciach. Absolvoval aj Fakultu žurnalistiky na Karlovej univerzite v Prahe, kde v roku 1976 obhájil dizertačnú prácu a stal sa doktorom filozofie (PhDr.).V roku 1977 sa stáva kandidátom vied (TU Bratislava). V roku 1996 na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici sa habilitoval na docenta a v roku 2001na SAV obhájil titul doktora vied (DrSc).

V roku 2002 bol prezidentom republiky vymenovaný za univerzitného profesora z odboru Inžinierstvo riadenia priemyslu. Jeho Alma Mater v roku 2010 v Košiciach mu udelila titul „Doctor honoris causa“ a v tom istom roku bol zvolený za riadneho člena Európskej akadémie vied a umení v Salzburgu. Vedecké a pedagogické pôsobenie prof. Štefana Kassayasa sústreďuje na riadenie veľkých podnikov v spätosti s podnikateľskou praxou Je členom vedeckej rady Vysokej školy manažmentu a členom redakčnej rady a vedeckým redaktorom odborného časopisu (Acta Mechanica Slovakia) vydávaného na strojníckej fakulte TU v Košiciach. Je autorom vyše 40 monografií a vyše stovky vedeckých prác. Jeho život a dielo ocenili popredné slovenské i zahraničné inštitúcie.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Deň narcisov už po piatykrát v dm Rod Stewart: Stále milujem skladanie hudby. Pre Bratislavu chystám poriadnu rockovú show s prekvapením!

Z kategórie Ostatné