2. mája 2012 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

V Nostalgii Scorseseho Hugo i Kaurismäkiho Hamlet

BRATISLAVA 2. mája – Martin Scorsese, Aki Kaurismäki, Woody Allen, Lars von Trier či Darren Aronofsky – to sú mená dnes už legendárnych tvorcov kinematografie, na ktorých snímky sa v máji priaznivci kvalitného filmu môžu tešiť vo Filmovom klube Nostalgia, pôsobiacom v ex-kine Nivy, ktoré ako posledné z bratislavských kín ponúka divákom pravú nostalgickú atmosféru ako za starých čias.

Tvorbu súčasných amerických klasikov v májovej ponuke Nostalgie reprezentujú Martin Scorsese so svojou najnovšou a 4 Oscarmi ocenenou snímkou HUGO A JEHO VEĽKÝ OBJAV, v ktorej režisér pozýva divákov na úžasnú výpravu za fascinujúcim dobrodružstvom neobyčajného chlapca Huga z parížskej vlakovej stanice 30. rokov minulého storočia, Darren Aronofsky a jeho kultový film REQUIEM ZA SEN, rozprávajúci strhujúci príbeh štyroch ľudí, ktorí prepadnú závislosti na návykových látkach, i dve úspešné komédie legendárneho Woodyho Allena: jeho jubilejný 40. film nakrútený na dôverne známom Manhattane UŽÍVAJ SI, AKO SA LEN DÁ, ktorého hrdinami sú neurotický fyzik Boris Yellnikoff a mladá naivná južanka Melody – a romantická komédia o manželstve, rozvodoch a nevere POZNÁŠ MUŽA SVOJICH SNOV s Anthonym Hopkinsom a Antoniom Banderasom v hlavných úlohách.

Na svoje si prídu i priaznivci súčasného severského filmu, ktorí budú mať v máji možnosť vidieť v Nostalgii azda najoriginálnejší prepis Shakespearovej klasiky HAMLET PODNIKÁ, ktorej dej kultový fínsky tvorca Aki Kaurismäki preniesol do súčasného Fínska, nórsku čiernu komédiu režisérky Anne Sewitsky HAPPY HAPPY o manželskej kríze a jej netradičnom riešení, ktorá získala Veľkú cenu poroty na MFF Sundance 2011, drsný thriller KONTRABAND jedného z najtalentovanejších európskych režisérov, Islanďana Baltasara Kormákura, i krásny príbeh o konci sveta MELANCHÓLIA v réžii dánskeho provokatéra Larsa von Triera, ocenený ako najlepší európsky film roka. Ponuku úspešných festivalových titulov dopĺňa sugestívne duchovné dielo Xaviera Beauvoisa O BOHOCH A ĽUĎOCH, ocenené ako najlepší francúzsky film roka i Veľkou cenou poroty na MFF Cannes 2010.

Aj v máji okrem predstavení FK Nostalgia, premietaných na Nivách v stredu a piatok o 19:30 hod., ponúkne svoje utorkové projekcie v rovnakom čase i alternatívny FilmBar Nostalgia v sále KC Dunaj, ktorá divákom ponúka príjemné benefity ako možnosť občerstvenia v bare i sedenia či ležania v tulivakoch pred plátnom. V máji tu Nostalgia uvedie autentický dobrodružný dokument Pavla Barabáša o najťažšie prístupnom kaňone sveta TROU DE FER – ŽELEZNÁ DIERA, krutú rozprávku s nádychom čiernej komédie od rakúskej režisérky Jessicy Hausner o ikonickom meste pútnikov LURDY, ocenenú Cenou kritiky na MFF Benátky 2009, a strhujúci príbeh životom unaveného vojnového veterána GRAN TORINO v réžii legendárneho Clinta Eastwooda.

Májový program Nostalgie:

2.5. st Nivy REQUIEM ZA SEN Darren Aronofsky, USA, 2000
4.5. pi Nivy HAPPY HAPPY Anne Sewitsky, Nór., 2010
9.5. st Nivy KONTRABAND Baltasar Kormákur, USA/Brit./Fr., 2012
11.5. pi Nivy POZNÁŠ MUŽA SVOJICH SNOV Woody Allen, Špan./Brit., 2010
15.5. ut Dunaj TROU DE FER – ŽELEZNÁ DIERA Pavol Barabáš, SR, 2011
16.5. st Nivy HUGO A JEHO VEĽKÝ OBJAV Martin Scorsese, USA, 2011
18.5. pi Nivy UŽÍVAJ SI, AKO SA LEN DÁ! Woody Allen, USA/Fr., 2009
22.5. ut Dunaj LURDY Jessica Hausner, Rak./Fr./Nem., 2009
23.5. st Nivy HAMLET PODNIKÁ Aki Kaurismäki, Fín., 1987
25.5. pi Nivy MELANCHÓLIA Lars von Trier, Dán./Švéd., 2011
29.5. ut Dunaj GRAN TORINO Clint Eastwood, USA/Nem., 2008
30.5. st Nivy O BOHOCH A ĽUĎOCH Xavier Beauvois, Fr., 2010

Predstavenia začínajú o 19:30 hod. Viac info o programe, filmoch na www.nostalgia.sk

ax

Na plátne Nostalgie premiéra umeleckého dokumentu Ennio Program v Nostalgii 9.3. – 13.3.

Z kategórie Kultúra