24. septembra 2013 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Tretia a štvrtá zmena rozpočtu ŠFRB

BRATISLAVA 24. septembra – Rada Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) pod vedením jej predsedu a štátneho tajomníka Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky (MDVRR SR) Františka Palka na svojom zasadnutí dňa 23.9.2013 na základe vyhodnotenia žiadostí podaných k 5.9.2013 a v záujme uspokojenia čo najväčšieho počtu žiadateľov o podporu schválila už tretiu zmenu rozpočtu ŠFRB na rok 2013. Na účel Obnova bytovej budovy, o ktorý je najväčší záujem žiadateľov a kde je deficit vo výške 40 mil EUR budú presunuté finančné prostriedky z účelov, kde ich je prebytok. Celkovo bude presunutých 12,5 mil EUR z účelov:

– výstavba bytu v bytovom dome, rodinnom dome alebo polyfunkčnom dome 1 mil EUR
– výstavba zariadení sociálnych služieb 2,2 mil EUR
– kúpa bytu 2 mil EUR
– výstavba nájomných bytov 7,03 mil EUR
– obnova zariadenia sociálnych služieb 300 tis EUR

Tento presun má ešte jeden efekt a to z hľadiska zamestnanosti v stavebnej oblasti, nakoľko sa vytvárajú pracovné miesta, ktoré sú potrebné pri realizácií obnovy. Táto zmena rozpočtu je v rámci rozpočtu ŠFRB a nemá dopad na štátny rozpočet.
Rada ďalej navrhla štvrtú zmenu rozpočtu, ktorú je však potrebné schváliť Vládou SR. Jedná sa o presun 11,6 mil EUR na účel Obnova bytovej budovy. Táto suma vznikla medzi reálnym a rozpočtovaným zostatkom minulého roka (2012) a rozdielom medzi očakávanými a rozpočtovanými príjmami zo splátok istín. Táto zmena bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) zabezpečuje podporu v oblasti bytovej politiky a zefektívnenia existujúceho systému podpory bývania, ktorá sa realizuje v prevažnej miere formou poskytovania výhodných dlhodobých úverov. Slúži najmä na vytváranie výhodných podmienok pre obstarávanie nájomného bývania pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, cielenú obnovu bytového fondu, zvýšenie efektívnosti podpory bývania a využitie prostriedkov štrukturálnych fondov EÚ.

ax

Výstava Tradícia netradične: Ľan a konopa Najväčším nepriateľom je láska. Historická romanca Vojvoda a kráľovná

Z kategórie Financie