25. februára 2014 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Svetový úspech nevidiaceho športovca

BRATISLAVA 25. februára – Hornonitrianske bane Prievidza finančne podporili zrakovo postihnutého športovca Milana Lackoviča z Prievidza, čím mu umožnili štartovať na Majstrovstvách sveta v halovom veslovaní, ktoré sa konali v americkom Bostone.

Po úspešnom získaní zlata v halovom veslovaní na Majstrovstvách Európy 2014, ktoré sa uskutočnili v januári v Kodani, si Milan Lackovič pootvoril dvere na majstrovstvá sveta. Vďaka podpore od najväčšieho zamestnávateľa na hornej Nitre si splnil svoj sen a štartoval na Majstrovstvách sveta 2014 v halovom veslovaní v Bostone. Vytvoril tu nový slovenský rekord 3:01,3, ktorý mu priniesol zlatú medailu.

Usporiadateľ hodnotil samostatne 68 zdravotne postihnutých, podľa postihnutia a veku, až v 17 skupinách. Medzi zrakovo postihnutými vyhral úplne nevidiaci Milan Lackovič s časom 3:01,3 nad Kanaďanom Dávidom Blairom z Rowing Clubu Ottawa 3:03,9 a Dimitrom Alexievom 3:13,1. 40-ročného Milana Lackoviča môžete stretnúť s bielou palicou a vodiacim psíkom v uliciach Prievidze.

Po ťažkom úraze v roku 1997 úplne stratil zrak. Postihnutie značne skomplikovalo jeho život a trvalo mu dlho, kým svoj stav začal akceptovať. Podarilo sa mu to vďaka práci maséra, štúdiu fyzioterapie na Inštitúte fyzioteraopie, balneológie a liečebnej rehabilitácie na UCM, ale hlavne vďaka športu.

Aktívne sa venuje posilňovaniu a halovému veslovaniu, posledný rok aj veslovaniu na vode. V halovom veslovaní dosiahol mnohé úspechy v rámci SR s medzinárodnou účasťou a súpermi mu často boli aj vidiaci športovci. Minulý rok začal Milan Lackovič aj s prípravou na vode a jeho cieľom je „doveslovať“ až na letnú paralympiádu v Riu 2016.

Hornonitrianske bane Prievidza ako jeden z najväčších a najdôležitejších podnikateľských subjektov hornej Nitry už dlhšie obdobie deklarujú svoj záujem podporovať rôzne oblasti života v regióne svojho pôsobenia. Okrem vlastných sponzorských aktivít, v roku 2004 založili Nadáciu bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu, aby napomáhali humánnym cieľom. V roku 2013 vyhovela banícka nadácia požiadavke 57 žiadateľov, ktorým rozdelila celkovo 32 562 eur. Najväčšia časť financií smerovala do tradičných oblastí – zdravotnej starostlivosti, podpory organizovania kultúrnych a športových podujatí.

ax

Pri príležitosti Svetového dňa vody otestujeme vašu vodu zo studní bezplatne Jarná susedská brigáda ako kedysi

Z kategórie Ostatné