24. septembra 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Slovensko pomáha Moldavsku s rozvojom občianskej spoločnosti

BRATISLAVA 24. septembra – Slovenské skúsenosti s budovaním aktívnej a stabilnej občianskej spoločnosti sú v Moldavsku veľmi žiadané. Vyplynulo to zo série minulotýždňových stretnutí, ktoré v moldavskom Kišiňove absolvovali predstavitelia Slovenskej atlantickej komisie so zástupcami parlamentu, Ministerstva zahraničných vecí a európskej integrácie, ako aj mimovládnych a medzinárodných organizácií.

Rozvíjajúcu sa moldavskú občiansku spoločnosť trápi množstvo problémov, najvýraznejšími z nich sú predovšetkým nedostatok finančných zdrojov a slabý vplyv na fungovanie a smerovanie krajiny. Pozornosť predstaviteľov moldavských mimovládnych organizácií sa preto v súčasnosti zameriava na Stratégiu rozvoja občianskej spoločnosti Moldavska na roky 2012 – 2015.Jej schválenie vládou a parlamentom, ktoré by malo prísť v priebehu najbližších týždňov, má podľa očakávaní vytvoriť pozitívne prostredie pre riešenie týchto problémov.

Dôležitým pre úspech tejto Stratégie je však skutočná implementácia jej záverov a odporúčaní. Práve tu môže Slovensko výrazným spôsobom pomôcť. Moldavskí predstavitelia totiž prejavili veľký záujem o slovenské skúsenosti s tvorbou potrebnej legislatívy a s jej efektívnym presadzovaním. Zároveň, Slovensko vie poskytnúť svojim moldavským partnerom aj ďalšie know-how z obdobia budovania aktívnej a stabilnej občianskej spoločnosti. Pre Moldavcov je zaujímavá najmä oblasť fundraisingu a policy-shapingu.

Séria stretnutí predstavuje prvú fázu projektu Slovenskej atlantickej komisie „Moldavsko bližšie k Európe: Podpora moldavskej občianskej spoločnosti a zdravého podnikateľského prostredia“, ktorý bude pokračovať aktivitami zameranými na transfer slovenských skúseností z obdobia demokratickej tranzície a reformných procesov. Projekt je finančne podporený z prostriedkov SlovakAid.

ax

XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov

Z kategórie Ostatné