1. apríla 2015 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

SKOK: Výzva vláde na zníženie daní a odvodov

Tlačová beseda za účasti Juraja Miškova a Jozefa Kollára

DOM Služba klientom ( platený kanál )

BRATISLAVA 1. apríla – Keďže dnes je 1. apríl, premiér mal robiť tlačovku o zlepšenej makroekonomickej prognóze dnes, nie včera. To, čo predviedol, je výsmech do očí ľudí so 400-eurovými platmi. Ekonomike Slovenska sa darí napriek vláde, nie vďaka vláde.

Je až komické sledovať, ako vláda hodnotí vývoj ekonomiky podľa nasledovnej schémy:
– ak sa ekonomike Slovenska nedarí, na vine je kríza a spomalenie ekonomiky u našich hlavných obchodných partnerov (Nemecko, Francúzsko)
– ak sa ekonomike Slovenska darí, potom je to tak preto, lebo vláda robí umnú politiku (Kažo: „Urobili sme veľa dobrého“)

A presne podľa tejto schémy prebiehala včera na Úrade vlády TB premiéra Fica a ministra financií Kažimíra.

Z grafov sa však nikto nenaje. Toto ovládal už aj Mečiarov koaličný partner Ján Ľupták (a dodajme, že bývalý spolustraník Roberta Fica v SDĽ).

Aj samotný premiér Fico včera uviedol, že (citujem) „Chápem, že ľudia to možno pociťujú inak, ale nebudem sa s nikým sporiť o subjektívnych pocitoch.“ Toto je výsmech premiéra do očí ľudí so 400-eurovými platmi.

Bohužiaľ, nejedná sa o žiadne subjektívne pocity, ako tvrdí premiér Fico.

Ak sa ekonomike relatívne darí, každá rozumná a zodpovedná vláda urobí dve veci:
– zníži dane a odvody (aby ešte viac podporila ekonomický rast) a umožnila ľuďom sa nadýchnuť
– urobí ekonomické reformy (aby dočasné zlepšenie ekonomiky urobila dlhodobo udržateľným)

Vláda Roberta Fica nerobí ani jedno, ani druhé:
– dane, odvody a poplatky zvýšila a urobila zo Slovenska najhoršie miesto na podnikanie vo V4
– slovo „reforma“ je pre ňu ako červené súkno (žalostný stav školstva, zdravotníctva, etc.) – pozri Národný program reforiem

Vďaka zlepšenej makroekonomickej prognóze bude mať rozpočet verejnej správy v tomto roku navyše príjmy vo výške približne 270 mil. eur. Máme to presne spočítané, čísla budete mať k dispozícii v tlačovej správe, ktorú vám pošleme hneď po skončení tejto tlačovej konferencie.

Preto SKOK! vyzýva vládu, aby znížila dane pre firmy a pre ľudí a okamžite zrealizovala reformný program Eurovratka, ktorý prinesie domácnostiam navyše 50 eur mesačne. Premiérovi Ficovi doručíme tento reformný program na Úrad vlády hneď po skončení tlačovej konferencie.

Príklad:
Ak máme rovnakú (dokonca mierne vyššiu) hodinovú cenu práce ako v ČR, potom dôvodom nie je fakt, že na Slovensku je ekonomika, fungujúca s vyššou pridanou hodnotou, alebo s vyššou produktivitou práce.
Skutočným dôvodom je fakt, že na Slovensku máme vyššie odvodové zaťaženie práce.

A to je zlá správa pre krajinu. Máme nižšie priemerné hrubé mzdy ako v ČR 984 eur, SR 918 eur (93,3%) a navyše pod tento údaj sa podpísalo oslabenie kurzu koruny k euru.

V Čechách je nižšia cenová úroveň (68,7% priemeru EÚ) ako na Slovensku (69,4%). A navyše v ČR dostáva pracujúci vyšší objem verejných služieb (41,5% pomer verejných výdavkov na HDP) ako na Slovensku (40,8%).

A takto by sa dalo rozbiť každé jedno tvrdenie premiéra na včerajšej TB.

Fico: Prognóza NBS: reálny rast HDP 2015: 3,2%, 2016 3,8%
Fico má pravdu, toto je mimoriadne povzbudivé, ale . . .

Rozpočet VS na roky 2015-2017: 2015: 2,6%, 2016: 3,5%

2015: vyšší ako plánovaný rast o 0,6 pb x 75,1 mld. (HDP 2014) = 450 mil.

Daňové príjmy VS 2015 spolu: 12,930 mld. / HDP 75,1 mld. = 17,2% x 450 mil.
= 77,5 mil. . . . 105 mil. = 1 pb DPPO (2,311 mld./22, Rozpočet VS, str. 26)

Celkové príjmy VS 2015 spolu: 21, 768 mld. / HDP 75,1 mld. = 29% x 450 mil.
= 130 mil . . . . . 105 mil. = 1 pb DPPO (2,311 mld./22, Rozpočet VS, str. 26)

Navyše, vláda má v rozpočte rezervu na horší makroekonomický vývoj 140 mil.

Navyše príjmy rozpočtu verejnej správy na rok 2015 tak vďaka zlepšenej makroekonomickej prognóze predstavujú približne 270 mil. eur.

Výzva vláde, aby (ak sa ekonomike darí):
– znížila DPPO z 22% na 19% a nerozdávala peniaze selektívnym spôsobom spriazneným skupinám (vlaky zadarmo), alebo znížila DPFO
– robila reformy, najmä školstva a zdravotníctva (NPR 2015 je pravým opakom)

NPR Slovenskej republiky na rok 2015:
Štrukturálne zmeny:
– v školstve = duálne vzdelávanie a rozšírenie kapacít škôlok
– v zdravotníctve = cenové stropy na nákupy, optimalizácia lôžkového fondu, DRG financovanie za diagnostickú skupinu, zjednotenie liečebných postupov
– SR má štvrtú najvyššiu mieru korekcií v čerpaní eurofondov (za Írskom, Rumunskom a ČR).

es;bl

Ako prežiť veľkonočné sviatky v regióne Vysoké Tatry? Spoločnosti Samsung prospel globálny nedostatok čipov. Dnes však čelí poklesu dopytu

Z kategórie Politické strany