19. mája 2015 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Severská detektívka roku 2014

BRATISLAVA 19. mája – V edícii Labyrint vychádza 1.diel zo série Tommy Bergmann.
Za tento svoj debut s názvom Posledný pútnik získal Gard Sveen prestížnu Rivertonovu cenu pre najlepšiu nórsku detektívku a Sklenený kľúč pre najlepšiu škandinávsku detektívku roka. V minulosti získal okrem Sveena obe ceny za svoj debut len Jo Nesb.

Detektív Tommy Bergmann sa snaží nájsť vzťah medzi vraždou významného člena nórskeho odboja a nálezom troch kostier z druhej svetovej vojny.

Keď pomocnica v domácnosti prichádza k vile na Holmenkollene, hneď zistí, že niečo nie je v poriadku. Brána je otvorená, psa i jeho pána ktosi beštiálne zavraždil. Carl Oscar Krogh bol členom odboja počas nemeckej okupácie Nórska. To, čo nájdu policajti na mieste činu, prepojí vraždu s jeho vojnovou minulosťou.

Niekoľko týždňov predtým zastihne Tommyho Bergmanna v službe hlásenie o náleze ľudských pozostatkov v Nordmarke. Polícia vykope v lese tri kostry. Sú staré, pravdepodobne pochádzajú z čias vojny.

Svojhlavý vyšetrovateľ pátra po súvislosti medzi Kroghovou vraždou a objavenými kostrami. Lov na Kroghovho vraha sa stáva pretekmi s časom. Labyrint mýtov a lží vedie Tommyho Bergmanna späť do dní vojny, kde stopy rýchlo miznú.

Viac mrazivých príbehov z drsného severu nájdete na
www.severskekrimi.sk.

„Nad týmto príbehom som premýšľal akosi podvedome už od polovice deväťdesiatych rokov,“ spomína si Gard Sveen, „keď sa v nórskych médiách objavili články o podozrivom úmrtí významného člena odboja Kaia Holsta, ktorý v knihe vystupuje pod menom Kaj Holt.“

Základom príbehu Posledný pútnik je nevyriešená záhada z čias druhej svetovej vojny a tesne po nej. Sveen vykresľuje postavy dôkladnejšie, ako je zvykom vo väčšine kriminálnych románov a hlavná postava je „problémový“ a jednoducho iný chlapík – Tommy Bergmann.

bx

Severské krimi Dievča v orlích pazúroch. Séria Millennium pokračuje! Po ranách ostávajú jazvy…a na niektoré sa nezabúda. Nové krimi Jazvy

Z kategórie Ostatné