Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. júna 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Pripravte si vidličky! Gurmán Fest Bratislava pomaly začína

BRATISLAVA 6. júna – Menu vymyslené, stánky postavené, rovnošata vyžehlená a nože nabrúsené. Gurmán Fest Bratislava začína už zajtra.

Medická záhrada v Bratislave sa od zajtra, 7. júna, stane po piatykrát miestom najväčšieho gastronomického sviatku na Slovensku, pri ktorom si prídu na svoje všetci milovníci dobrého jedla a pitia. Návštevníci budú mať príležitosť stretnúť 27 špičkových slovenských aj zahraničných šéfkuchárov, spoznať či znovu zažiť najkvalitnejšie slovenské reštaurácie a hotely, vyhlásených someliérov, barmanov, sládkov, baristov a ďalších odborníkov v oblasti gurmánstva. V Medickej záhrade je pre Vás postavených spolu 65 stánkov, v ktorých šéfkuchári aj vystavovatelia ponúknu návštevníkom to najlepšie zo svojej kulinárskej tvorby.

Piatok, 7. júna
Festival začína otvorením brán Medickej záhrady zajtra napoludnie. Dianie na festivale môžete sledovať už od 12.15 prostredníctvom relácie RTVS Dámsky klub, ktorá bude zajtra vysielať zo svojho vysunutého gurmánskeho pracoviska Medickej záhrady. Prítomným gurmánom sa na Hlavnom pódiu postupne predstaví štvorica šéfkuchárov, ktorí vystúpia v rámci Electrolux Divadla šéfkuchárov. Pripravovať sa bude tuniak, mušle, ale aj sladkovodné ryby. Slávnostné otvorenie festivalu bude prebiehať v čase od 16.30 na Hlavnom pódiu za účasti primátora mesta Bratislavy Milana Ftáčnika, starostky MČ Bratislava – Staré Mesto Tatiany Rosovej a generálnej riaditeľky Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Marty Kučerovej. Primátor na festivale oceňuje predovšetkým jeho kultúrnu stránku: „Festival sa radí medzi významné gastronomické udalosti nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku a je obohatením programovej štruktúry podujatí hlavného mesta.“

Prestrihovať stuhu im bude pomáhať Josean Alija, hlavný hosť GFB – michelínový šéfkuchár zo Španielska, a Marián Filo z reštaurácie Afrodita v Chateau Čereňany. Ten po otvorení na pódiu ostáva so svojim kulinárskym náčiním a divákom predvedie výnimočnú gurmánsku show Divina zo zámku. Súčasťou piatkového programu sú aj prednášky o príprave tatárskeho bifteku, či vystúpenia cukrárov v stánku La Patisserie a ochutnávky s prednáškami vo Svete nápojov, ktoré predstavujú každodenný program pre gurmánov koncentrovaných v Medickej záhrade. Tohtoročnou novinkou je gurmánska tombola, ktorá bude prebiehať každý večer o 19.45. Neskôr bude riaditeľ GFB Radoslav Nackin na základe obľúbenosti jednotlivých reštaurácií vyhlasovať Festivalovú reštauráciu dňa. Večerný program návštevníkom spríjemní reggae skupina Thiery & Friends.

Sobota, 8. júna
V sobotu nás podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu čaká príjemných 25 stupňov. O 14.00 určite nevynechajte Súťaž médií a osobností v pečení palaciniek Crepes d Or. Činnosť siedmich tímov zo Slovenského rozhlasu (Petra Bernasovská, Barbora Štubňová), Slovenskej televízie (Simona Simanová, Ján Hudok), časopisov inBar a Karlovešťan (hlásateľka Nora Beňačková, tanečník Miguel Mendez), stránky varecha.sk, umeleckého tímu manželov Kleinertovcov (módna návrhárka Dana Kleinerta architekt Oliver Kleinert) a napokon jedného tímu športovcov (triatlonista Richard Varga, futbalista Filip Kiss) bude komentovať tohtoročný trojnásobný OTO a skúsený športový komentátor RTVS Marcel Merčiak. Aj príprava palaciniek sa totiž môže podobať na športový výkon. Deň tort bude prebiehať v stánku La Patisserie, kde dámy zo stránky tortyodmamy.sk budú predvedú, ako správne torty piecť a zdobiť. O 19.00 stánok navštívi aj Michaela Králiková, finalistka súťaže Masterchef.

Kto nemá chuť na sladké, môže navštíviť stánok Metro, kde o 13.00 začína Akadémia o mäse. Hlavné pódium určite nevynechajte o 16.00, kedy bude variť hlavný hosť festivalu Josean Alija. Aktívni návštevníci budú mať príležitosť si zašportovať aj na Gurmán Feste, a to v bedmintonovej súťaži Hubert OPEN. Na výhercu nečaká nič iné ako fľaša príjemne šumivého a osviežujúceho sektu. Na malých gurmánikov čaká Detská škola varenia, kde sa naučia pripraviť jednoduché pochúťky. V stánku Rauchzas bude prebiehať Detská barmanská škola miešaných nápojov, kde budú ratolesti môcť namiešať drink svojim rodičom z viac ako 30 druhov džúsov z produkcie značky. Pokiaľ Vás zmorí vynikajúce jedlo a slnko, určite nevynechajte festivalovú kaviareň Ebenica, ktorá je ďalšou festivalovou novinkou. V nej Vám ponúknu jednu z najkvalitnejších európskych a od 16.30 Vám aj ukážu, ako správne kávu podávať a servírovať v kurze Priprav si svoje perfektné espresso. Druhý festivalový deň zakončí hudobná skupina Karpatské Horké.

Nedeľa, 9. júna
Nedeľný program začína o 13.00 v stánku La Patisserie Starostovskou džemovačkou. Starostovia mestských častí Čunovo, Karlova Ves, Staré Mesto, Rača, Vajnory a Záhorská Bystrica budú súťažiť v tom, ktorý z nich uvarí najlepší džem. Ako pomocníkov k prezentácii svojich výtvorov si prevzali osobnosti – obyvateľov svojich mestských častí. Návštevníci nech si pripravia jazýčky na chuť jahôd a broskýň. Kvalitu džemov budú môcť totiž hodnotiť aj oni. V Electrolux Divadle šéfkuchárov sa bude pripravovať napríklad aj divoký holub. Eric Martin, druhý michelínový hosť Gurmán Festu Bratislava, bude variť o 14.00 na Hlavnom pódiu. Odporúčame prísť sa pozrieť, lebo jeho výtvor budete môcť aj ochutnať. Pokiaľ sa na varenie nechcete len pozerať, ale túžite si ho aj na vyskúšať na vlastnej koži, určite by ste mali navštíviť Školu varenia zo Sv. Jura. O deti bude aj v tento deň postarané v Detskej škole varenia a Detskej barmanskej škole. Predpokladaný koniec víkendu plných výnimočných chutí a vôní je o 20.00.

Program Gurmán Festu Bratislava je naozaj bohatý. Jednoducho je to podujatie, ktoré by milovníci kulinárskych zážitkov nemali obísť ani tento rok. Vstup je voľný.

Pripravte sa na oddych, lebo druhý júnový víkend nevaríte. Prestreté je v Medickej!

GURMÁN FEST BRATISLAVA (GBF) už tradične ponúka skutočný kulinársky zážitok, v rámci ktorého sa budú prezentovať zaujímavé reštaurácie so štandardne vysokou kvalitou, ako aj osobnosti slovenskej a zahraničnej gastronómie. Piaty ročník festivalu dobrého jedla a nápojov predstavuje kulinársky sviatok nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale dodáva zvláštnu šťavu aj pre návštevníkov hlavného mesta. GFB je prestížnou prehliadkou toho najlepšieho, čo Bratislava a celé Slovensko v oblasti gastronómie ponúka.

Piaty ročník Gurmán Festu Bratislava – festivalu výnimočných chutí – sa uskutoční v dňoch 7. – 9. júna 2013 v Medickej záhrade. Festival bude aj tento rok o prezentáciách tých najlepších reštaurácií a hotelov, o bohatom sprievodnom programe a o šéfkuchároch, barmanoch, baristoch, someliéroch a farmároch z celého Slovenska, ktorí predvedú svoje umenie v jedinečných show.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Odporúčané články

Bratislavské nákupné centrum ovládli pavúky Pripravte sa na bohatú letnú „uhorkovú“ sezónu v Tescu

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ostatné

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies