Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
31. júla 2012 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

Ovčie mlieko a ovčie syry. Áno alebo nie?

BRATISLAVA 31. júla – Každý z nás iste dobre pozná ovčie mlieko vďaka jeho nezameniteľnej vôni a chuti. Kým niektorí podčiarkujú jeho lahodnú chuť, iní krútia hlavami nad tým, ako ho vôbec niekto môže piť. Napriek jeho „nevábnej“ vôni sa však v tomto mlieku skrýva hotový poklad, o ktorom vie len málokto, a o ktorom kolujú mnohé fámy. My Vám prinášame niekoľko faktov o ovčom mlieku:

1. Ovčie mlieko je oveľa bohatšie na sušinu ako mlieko kravské a kozie a obsahuje až dvakrát viac minerálnych látok (vápnik zinok a fosfor) a všetky dôležité vitamíny skupiny B.

2. Mliečny vápnik je spolu s laktózou a vitamínom D (ktorého je takmer dvakrát viac ako v kravskom mlieku) významným v boji proti osteoporóze, vysoká koncentrácia zinku zase udržiava Vašu pokožku zdravú a okrem iného pozitívne pôsobí na Váš sexuálny život.

3. Dôležité vitamíny skupiny A,D,E ako aj vitamíny B – komplexu sú obsiahnuté práve v ovčom mlieku. Významné zastúpenie má aj kyselina listová a vitamín B12.

4. Ľudia často odmietajú ovčie mlieko kvôli vysokému obsahu tuku. Netreba však zabudnúť, že súčasťou tukov sú aj tri rozpustné vitamíny – A,D a E, ktorých absencia v tele by mohla spôsobiť ťažkú chorobu, resp. smrť. Len pre ilustráciu – podľa nadácie British Nutrition Foundation sa v ovčom mlieku nachádza až 0,18g vitamínu D na 100g mlieka. V porovnaní s kravským mliekom, kde je obsah vitamínu D len 0,04g na 100g mlieka je to až 4,5 krát viac.

5. Hlavná bielkovina ovčieho mlieka – kazeín, je určená najmä pre tých, ktorí sú alergickí na výrobky z kravského a kozieho mlieka. Srvátkové bielkoviny, ktoré sú ľahko stráviteľnou formou bielkovín majú v ovčom mlieku 3 krát vyššie zastúpenie ako v mlieku kozom a kravskom z čoho vyplýva, že ovčie mlieko je ľahšie stráviteľné.

6. V prípade, že ste alergickí na laktózu, máme pre Vás výbornú správu. Jogurty vyrobené z ovčieho mlieka ako aj ovčie syry sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. V prípade jogurtov sa laktóza premieňa na kyselinu mliečnu, v prípade syrov sa väčšina odstredí do srvátky, takže ich konzumácia by mala byť bez akýchkoľvek následkov. Existuje tiež niekoľko dôkazov, že laktóza v ovčom mlieku je lepšie tolerovaná ako laktóza ostatných druhov mlieka.

Ovčie mlieko a jeho výživové hodnoty nenechali chladným ani slovenskú akademickú obec. Prof. RNDr. Ebringer, DrSc. z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pri skúmaní ovčieho mlieka dospel k záveru, že ovčie mlieko obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku, väčšiny vitamínov a minerálnych látok a obsahuje dokonca 5x viac vitamínu C ako mlieko kravské. Okrem iného tiež zistil, že v ovčom mlieku sa vyskytujú aj enzýmy s antioxidačnými a antimikróbnymi vlastnosťami, ktoré ho chránia pred premnožením nežiaducich organizmov. Potvrdil tiež fakt č.2 a síce, že ovčie mlieko obsahuje až dvojnásobok vápnika v porovnaní s mliekom kravským.

Tak čo? Ovčie mlieko a ovčie syry, áno alebo nie? Ani Vás uvedené zistenia nenechali chladnými? Nech sa páči, rýchlo navštívte najbližšie predajne potravín, zakúpte si ovčie syry značky Ďumbier vyrobené z toho najkvalitnejšieho ovčieho mlieka a vychutnajte si ich jedinečnú a delikátnu chuť.

O značke Ďumbier
Značka Ďumbier pôsobí na Slovenskom trhu od roku 2009. Portfólio značky tvoria prevažne tvrdé syry a tradične slovenské špeciality. Našou filozofiou je priniesť zákazníkovi kvalitný produkt za prijateľnú cenu. V súčasnosti uvádzame na trh výrobky z ovčieho mlieka vyrobené na Slovensku a plánujeme mnoho noviniek. Ďalšie informácie o značke ako aj jednotlivých produktoch nájdete na www.syrydumbier.sk

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

bx

Odporúčané články

Kaufland podporuje vyššiu spotrebu mlieka, preto dlhodobo zlacňuje viaceré jeho trvanlivé druhy MPRV: Záujem o potravinársku Značku kvality SK stúpa

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Podnikové info

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies