31. júla 2012 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

Ovčie mlieko a ovčie syry. Áno alebo nie?

BRATISLAVA 31. júla – Každý z nás iste dobre pozná ovčie mlieko vďaka jeho nezameniteľnej vôni a chuti. Kým niektorí podčiarkujú jeho lahodnú chuť, iní krútia hlavami nad tým, ako ho vôbec niekto môže piť. Napriek jeho „nevábnej“ vôni sa však v tomto mlieku skrýva hotový poklad, o ktorom vie len málokto, a o ktorom kolujú mnohé fámy. My Vám prinášame niekoľko faktov o ovčom mlieku:

1. Ovčie mlieko je oveľa bohatšie na sušinu ako mlieko kravské a kozie a obsahuje až dvakrát viac minerálnych látok (vápnik zinok a fosfor) a všetky dôležité vitamíny skupiny B.

2. Mliečny vápnik je spolu s laktózou a vitamínom D (ktorého je takmer dvakrát viac ako v kravskom mlieku) významným v boji proti osteoporóze, vysoká koncentrácia zinku zase udržiava Vašu pokožku zdravú a okrem iného pozitívne pôsobí na Váš sexuálny život.

3. Dôležité vitamíny skupiny A,D,E ako aj vitamíny B – komplexu sú obsiahnuté práve v ovčom mlieku. Významné zastúpenie má aj kyselina listová a vitamín B12.

4. Ľudia často odmietajú ovčie mlieko kvôli vysokému obsahu tuku. Netreba však zabudnúť, že súčasťou tukov sú aj tri rozpustné vitamíny – A,D a E, ktorých absencia v tele by mohla spôsobiť ťažkú chorobu, resp. smrť. Len pre ilustráciu – podľa nadácie British Nutrition Foundation sa v ovčom mlieku nachádza až 0,18g vitamínu D na 100g mlieka. V porovnaní s kravským mliekom, kde je obsah vitamínu D len 0,04g na 100g mlieka je to až 4,5 krát viac.

5. Hlavná bielkovina ovčieho mlieka – kazeín, je určená najmä pre tých, ktorí sú alergickí na výrobky z kravského a kozieho mlieka. Srvátkové bielkoviny, ktoré sú ľahko stráviteľnou formou bielkovín majú v ovčom mlieku 3 krát vyššie zastúpenie ako v mlieku kozom a kravskom z čoho vyplýva, že ovčie mlieko je ľahšie stráviteľné.

6. V prípade, že ste alergickí na laktózu, máme pre Vás výbornú správu. Jogurty vyrobené z ovčieho mlieka ako aj ovčie syry sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. V prípade jogurtov sa laktóza premieňa na kyselinu mliečnu, v prípade syrov sa väčšina odstredí do srvátky, takže ich konzumácia by mala byť bez akýchkoľvek následkov. Existuje tiež niekoľko dôkazov, že laktóza v ovčom mlieku je lepšie tolerovaná ako laktóza ostatných druhov mlieka.

Ovčie mlieko a jeho výživové hodnoty nenechali chladným ani slovenskú akademickú obec. Prof. RNDr. Ebringer, DrSc. z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pri skúmaní ovčieho mlieka dospel k záveru, že ovčie mlieko obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku, väčšiny vitamínov a minerálnych látok a obsahuje dokonca 5x viac vitamínu C ako mlieko kravské. Okrem iného tiež zistil, že v ovčom mlieku sa vyskytujú aj enzýmy s antioxidačnými a antimikróbnymi vlastnosťami, ktoré ho chránia pred premnožením nežiaducich organizmov. Potvrdil tiež fakt č.2 a síce, že ovčie mlieko obsahuje až dvojnásobok vápnika v porovnaní s mliekom kravským.

Tak čo? Ovčie mlieko a ovčie syry, áno alebo nie? Ani Vás uvedené zistenia nenechali chladnými? Nech sa páči, rýchlo navštívte najbližšie predajne potravín, zakúpte si ovčie syry značky Ďumbier vyrobené z toho najkvalitnejšieho ovčieho mlieka a vychutnajte si ich jedinečnú a delikátnu chuť.

O značke Ďumbier
Značka Ďumbier pôsobí na Slovenskom trhu od roku 2009. Portfólio značky tvoria prevažne tvrdé syry a tradične slovenské špeciality. Našou filozofiou je priniesť zákazníkovi kvalitný produkt za prijateľnú cenu. V súčasnosti uvádzame na trh výrobky z ovčieho mlieka vyrobené na Slovensku a plánujeme mnoho noviniek. Ďalšie informácie o značke ako aj jednotlivých produktoch nájdete na www.syrydumbier.sk

bx

Herpes vašu dovolenku miluje Kaufland podporuje vyššiu spotrebu mlieka, preto dlhodobo zlacňuje viaceré jeho trvanlivé druhy