13. júla 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Naši paralympionici majú vlastnú poštovú známku

BRATISLAVA 13. júla – Novú poštovú známku „Paralympijské hry Londýn 2012“ dnes predstavili Jean – Jacques Ciazynski, člen predstavenstva generálneho partnera slovenských paralympionikov – SPP, Veľvyslankyňa Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Susannah Montgomerry, vedúca filatelistického obchodu a propagácie Slovenská pošta, a.s., POFIS Monika Podolská a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš. Jedinečnú poštovú známku vydala Slovenská pošta, a.s., k 28. júnu 2012, pri príležitosti už XIV. letnej paralympiády.

Na novej poštovej známke je zobrazený paralympijský športovec na vozíčku s dominantou Londýna v pozadí, tzv. „London Eye“, ktorá pripomína zrkadlenie kolesa vozíčka. Autorom výtvarného návrhu známky je akademický maliar Peter Uchnár.

Deň vydania: 28. 6. 2012
Nominálna hodnota: 0,90
Rozmery známky: 44,1 x 26,5 mm
Forma tlačového listu: TL
Počet známok na tlačovom liste: 25
Počet známok v sérii: 2
Autor výtvarného návrhu známky:
akad. maliar Peter Uchnár
Tlačiareň: Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s.
Technika tlače: Ofset
Náklad známok: 200 000 ks

SPP je od roku 2004 generálnym partnerom Slovenského paralympijského výboru a s hrdosťou sprevádzal slovenských reprezentantov už na dvoch zimných paralympiádách a dvoch letných paralympiádách, z ktorých priniesli spolu až 29 medailí.

„Naša dlhodobá spolupráca so Slovenským paralympijským výborom má jedinečný charakter, ctí si všetky základné hodnotové princípy SPP, tradíciu, výnimočnosť a solidaritu. Naša spoločnosť dokazuje, že je spoľahlivý partner, ktorý neprehliada ani tých, ktorí sú akýmkoľvek spôsobom znevýhodnení, o to viac sú odhodlaní a vytrvalí zvíťaziť. Výkony všetkých športovcov na paralympijských hrách sú veľkou motiváciou nielen pre SPP. Našich paralympijských reprezentantov bude sprevádzať vlastný maskot, vlastná hymna a dokonca aj vlastná poštová známka. Verím, že im prinesú veľa šťastia a úspechov v Londýne,“ poprial športovcom člen predstavenstva SPP, Jean – Jacques Ciazynski.

Spolu s poštovou známkou „Paralympijské hry Londýn 2012“ predstavili zástupca SPP, Slovenskej pošty a SPV aj unikátnu publikáciu „Paralympijské hry vo filatelii“, ktorá priblížuje vznik, rozvoj a tiež súčasnosť paralympijského hnutia, paralympijských hier a jeho osobností vo svete a na Slovensku cez optiku filatelie. Jej iniciátorom a zároveň autorom je Ervín Smažák, ktorý na objednávku SPV skompletizoval zbierku poštových materiálov s paralympijským motívom z celého sveta. Väčšina z nich bola vydaná pri príležitosti jednotlivých letných a zimných paralympijských hier.

Publikácia je rozdelená do štyroch kapitol. V prvej sú chronologicky zdokumentované všetky paralympijské hry, ktoré sa konali od ich vzniku doteraz z pohľadu filatelie. V druhej kapitole sú spracované všetky poštové materiály, ktoré dokumentovali účasť a úspechy slovenských paralympionikov na paralympijských hrách od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. V tretej sú zhrnuté poštové materiály, ktoré vydala poštová správa Veľkej Británie ako usporiadateľskej krajiny najbližších hier. Posledná kapitola je obohatená o originály a príslušné textové komentáre poštových materiálov, ktoré vydala Slovenská pošta, a.s. na propagáciu XIV. PH v Londýne.

XIV. PARALYMPIJSKÉ HRY LONDÝN 2012
• Hry sa uskutočnia od 29. augusta do 9. septembra 2012 v Londýne.

• Oficiálnym maskotom podujatia je jednooká bytosť s mimozemským výzorom pod menom Mandeville.

• Naši reprezentanti majú k 13. júlu, kedy zostáva do slávnostného otvorenia hier 47 dní, potvrdených 32 miesteniek – v atletike (3), boccii (5), cyklistike (5), lukostreľbe (4), plávaní (2), stolnom tenise (8), športovej streľbe (3), tenise na vozíku (1) a tlaku na lavičke (1). V porovnaní s Pekingom vypadlo jazdectvo, takže Slovensko v Londýne obsadí deväť športov.

• Paralympijské súťaže v 21 športoch: atletika, basketbal na vozíku, boccia, cyklistika, džudo, futbal-5, futbal-7, goalball, handbike, jachting, jazdectvo, lukostreľba, plávanie, rugby, stolný tenis, streľba, šerm na vozíku, tenis na vozíku, tlak na lavičke, veslovanie, volejbal sediaci.

• Na posledných letných PH v roku 2008 v Pekingu vybojovalo Slovensko šesť medailí. O dve zlaté sa postarali strelkyňa Veronika Vadovičová a dvojica Ján Riapoš – Rastislav Revúcky v stolnotenisovej súťaži družstiev. Tri strieborné medaily pridali Rastislav Tureček (handbike – časovka), Alena Kánová (stolný tenis – súťaž jednotlivcov) a Richard Csejtey s Miroslavom Jamborom (stolný tenis – súťaž družstiev). Jediný bronz získal Miroslav Jambor v stolnotenisovej súťaži jednotlivcov.

• Slovenskí reprezentanti v doterajšej histórii samostatnej Slovenskej republiky vybojovali na deviatich paralympiádach (piatich zimných a štyroch letných) spolu 79 medailí, z toho 18 zlatých, 30 strieborných a 31 bronzových.

• Účasť viac než 4 000 športovcov zo 166 krajín sveta.

Do slávnostného otvorenia najväčšieho sviatku paralympijského športu zostáva už len 47 dní
Viac na: www.spv.sk a https://www.facebook.com/SlovenskyParalympijskyVybor

ax

Značka Ayvens vstúpila už aj na slovenský trh. Stáva sa najväčším hráčom na trhu udržateľnej mobility Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov