12. novembra 2014 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

ITAPA 2014: Kto je skutočný digitálny líder Európy?

BRATISLAVA 12. novembra – Kto je skutočný digitálny líder v Európe? Aj o tom bol záver medzinárodného kongresu ITAPA.

Rakúšania sa považujú za inovatívnych, Česi nám „závidia” občianske preukazy, Francúzi a Briti sú jednotky v cloude. Takto stručne by sa dala opísať situácia na „starom kontinente”.

„My viac uvažujeme, vy sa skôr do projektu pustíte a viete mu urobiť lepší marketing,” porovnal situáciu v Čechách so slovenskou realitou expert na digitalizáciu v ČR Michal Rada. Hodnotiť všeobecne, kto je v eGov ďalej, sa podľa neho nedá.

Rada považuje český centrálny portál verejnej správy za funkčnejší pre potreby občana, vysoko však hodnotil elektronické občianky, ktoré používajú Slováci od minulého roka. Za veľký problém považuje český expert zložitý proces verejného obstarávania na Slovensku.

Na tému obstarávania nadviazal aj Pavel Bojňanský za Ministerstvo financií, ktorý hovoril aj o aktuálnom stave plnenia operačného programu informatizácia spoločnosti, ktorý sa končí a vystrieda ho program integrovaná infraštruktúra. Zhodnotil aj fungovanie registrov – známku jeden získal register fyzických osôb.

Inšpiratívne príklady ponúkli na kongrese ITAPA rakúski experti, považovaní v Európe za inovátorov eGov. Zjednodušovanie administratívnych úkonov na jednotlivých úradoch ušetrilo Rakúšanom milióny eur zo štátnej pokladnice. Podobné úspory financií odborníci predpokladajú aj po prípadnom zavedení elektronického hlasovania vo voľbách. Odporcovia eVotingu poukazujú na bezpečnostné riziká a možnú stratu anonymity voličov. Zástancovia vidia jediný problém vo vôli politikov podporiť eVoting.

Formát ITAPA vám ponúkneme opäť na jar budúceho roka. Sledujte www.itapa.sk

ax

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo ITAPA Health & Care: Slováci dnes nevedia, aký poplatok zaplatia u lekára. S tým bude koniec

Z kategórie Ostatné