12. februára 2014 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Indexové fondy budú tento rok pravdepodobne opäť najvýkonnejšie

BRATISLAVA 12. februára – V roku 2014 bude výkonnosť jednotlivých dôchodkových fondov závisieť od investičnej stratégie ich správcov. Indexové fondy budú pravdepodobne opäť najvýkonnejšie. Konštatuje to vo svojom výhľade na tento rok nezávislý finančný konzultant, spoločnosť Broker Consulting, a.s. Zároveň upozorňuje na najočakávanejšiu udalosť na trhu starobného dôchodkového sporenia. Tou je podľa produktového manažéra spoločnosti Tomáša Kročiana, jednoznačne prijatie anuitnej legislatívy. Bez nej nie je možné vyplácať prvé dôchodky z 2. piliera v roku 2015.

Politické turbulencie ustali, druhý pilier začal zarábať
Výsledky výkonnosti dôchodkových fondov sa vykazujú väčšinou p.a. vo forme jednorazovej investície. Dôvodom je jednoduchosť a porovnateľnosť oproti iným druhom investičných nástrojov. Tento spôsob vykazovania však nie je podľa Kročiana celkom presný: „Väčšina sporiteľov v 2. pilieri sporí pravidelne prostredníctvom povinných mesačných odvodov zo Sociálnej poisťovne. Výkonnosť by sa preto mala vykazovať aj vo forme pravidelnej investície.“

Z porovnania výkonnosti dôchodkových fondov k 31.12.2013 vyplýva značný rozdiel medzi vykazovaním výkonnosti pravidelnej a jednorazovej investície. Napr. indexový fond spoločnosti ING dosiahol pri vykazovaní jednorazovej investície zhodnotenie 18,31% p.a., ale pri pravidelnej investícii dosiahla výkonnosť až 24,01% p.a. „Je to spôsobené tzv. efektom cost average. Pri pravidelnom mesačnom investovaní nakupujeme priebežne za rôzne ceny a keďže akcie sú volatilné (ich hodnota kolíše) nákup akcií bol za nižšie ceny ako v prípade jednorazovej investície,“ vysvetlil Kročian. Záver roka 2013 sa podľa neho niesol v znamení prekonávania tohtoročných maxím a preto výnos pravidelnej investície predbehol výkonnosť jednorazovej investície.

Indexové fondy zarobili najviac
Indexové fondy v roku 2013 zarobili najviac. Podiel úspechu závisí od podkladového aktíva a ten je v prípade indexových fondov rôzny. „Napríklad spoločnosti AEGON a AXA a vo väčšej miere i VÚB GENERALI stavili na svetové akcie, na rozdiel od DSS Poštovej banky a ING, ktoré stavili na európske akcie.

Európske akcie v roku 2013 zarobili viac ako svetové, preto i výkonnosť indexových fondov zameraných na tento región bola vyššia.“ Tomáš Kročian je presvedčený, že výber indexových fondov len podľa výkonnosti určite nie je správnym riešením. Je potrebné sa pozrieť aj na rizikovosť, resp. volatilitu týchto fondov, prípadne ďalšie ukazovatele hodnotenia fondov. Volatilita bola oveľa vyššia pri indexových fondoch zameraných na jeden región – Európu ako v prípade svetových akcií.

Zmena dôchodkového fondu kedykoľvek a bezplatne
Klienti majú možnosť kedykoľvek a bezplatne prejsť z jedného dôchodkového fondu do druhého u toho istého správcu. Ak sporiteľ nechce príliš riskovať, môže si rozložiť svoje úspory maximálne medzi dva dôchodkové fondy. Jeden z nich však musí byť dlhopisový. Niektorí správcovia umožňujú presuny medzi fondami elektronicky cez účet sporiteľa.

Na začiatku roka 2013 správcovia dôchodkových fondov posielali klientom listy. Upozorňovali v nich, že ak chcú zostať v „rizikových fondoch“ (tzn. vo fondoch, ktoré mohli investovať do rizikových cenných papierov ako sú napr. akcie), je nutné túto informáciu oznámiť správcom dôchodkových fondov. V opačnom prípade ich správca automaticky presunul do “bezpečného prístavu” (do dlhopisového fondu ).

To, že väčšina sporiteľov nereagovala, dokazuje podľa Kročiana i fakt, že z celkového majetku 5,74 mld. Eur je až 90% majetku 2. piliera práve v dlhopisových fondoch. „Sú síce bezpečné, no dosiahli veľmi malé výnosy.“ Za rok 2013 priemerný výnos v dlhopisových fondoch dosiahol 1,33%, pritom v akciových fondoch bol 5,37% a v indexových až 16,07%. Dlhopisové fondy tak nezarobili ani na infláciu. Tá bola v roku 2013 1,4%.”

Naj 2013
-Najväčším fondom je dlhopisový fond spoločnosti Allianz s majetkom cca 1,72 mld. Eur
-Najmenšiu výkonnosť dosiahli fondy s väčšou hodnotou majetku dlhopisové fondy spoločnosti Allianz, AXA a ING
-Najvyššiu výkonnosť dosiahli indexové fondy v priemere 16,07%