12. februára 2014 PR správyPodnikové info od PRservis.skSITA Diskusia()

IKEA chce byť viac ekologickejšia, zaviedla papierové palety

BRATISLAVA 12. februára – IKEA ako prvá celosvetová spoločnosť zaviedla do svojho logistického a skladového hospodárstva systém papierových paliet. Nahradenie drevených paliet a používanie papierových paliet na prepravu a skladovanie tovaru je šetrnejšie k životnému prostrediu, vedie k ďalšiemu znižovaniu nákladov, a tým aj konečných cien pre zákazníkov. Už vo finančnom roku 2013 viedla táto zmena k zníženiu počtu kamiónov prepravujúcich výrobky IKEA v rámci regiónu Česká republika, Maďarsko a Slovensko o 1900 kamiónov.

Projekt zavedenia papierových paliet zahájila IKEA na globálnej úrovni už v roku 2009, a to v dvoch fázach. V Európe a v regióne Česká republika, Maďarsko a Slovensko sa papierové palety používajú čiastočne už od roku 2010 a projekt bol ukončený v roku 2013. V druhej fáze projektu bude zavedené použitie papierových paliet v ostatných krajinách mimo Európu. „Zavedenie papierových paliet má pre našu spoločnosť pozitívny ekologický a ekonomický vplyv. Vďaka možnosti prepravy vyššieho objemu tovaru sa znížil počet nákladných áut i množstvo emisií CO2 v Slovenskej republike o 15 %. Dôležitá je tiež lepšia dostupnosť tovaru pre našich zákazníkov, uviedla Kamila Svítková, manažérka logistiky IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

V rámci IKEA sa krátko po zavedení papierových paliet výrazne znížila ekologická stopa pri doprave výrobkov. Za finančný rok 2013 (september 2012 – august 2013) došlo k zníženiu emisií CO2 vyprodukovaných pri doprave výrobkov o 3,6 %. Do konca roku 2016 sa predpokladá zníženie emisií o 20 %. Od pilotného zavedenia papierových paliet, teda od roku 2010, znížila IKEA celosvetovo množstvo emisií CO2 o 99 657 ton, len za finančný rok 2013 potom o 35 876 ton. Počet kamiónov potrebných na prepravu výrobkov klesol tak, že sme ušetrili náklady vo výške takmer 30 miliónov eur (celosvetovo za finančný rok 2013).

„V súčasnosti sa na Slovensko prepravuje a následne v obchodnom dome IKEA skladuje na papierových paletách 95 % tovaru. Zvyšných 5 % sa vzhľadom na charakter tovaru bude aj naďalej prepravovať na drevených paletách. Pôjde o menšie výrobky, ktoré sa prepravujú v tzv. „multibaleniach“, ako sú napríklad kuchynské dvierka a podobne,“ dodáva Kamila Svítková.

Hlavné výhody papierových paliet:
– prázdne palety sa nemusia vracať do distribučných centier alebo dodávateľom,
– sú plne recyklovateľné,
– umožňujú naložiť väčšie množstvo tovaru do prepravných kontajnerov a nákladných vozidiel,
– umožňujú efektívnejšie skladové hospodárstvo – do skladových priestorov obchodných domov IKEA sa zmestí viac tovaru pri zachovaní rovnakej plochy a prezentácia výrobkov v predaji tiež lepšie pôsobí.

Pre udržateľný život (nielen) doma
Projekt zavedenia papierových paliet je ďalšou aktivitou vo firemnej stratégii udržateľného rozvoja s názvom „People & Planet Positive“ (Dobré pre ľudí a planétu), na ktorú kladie IKEA dôraz vo všetkých oblastiach svojho podnikania a vo svojej každodennej činnosti.

IKEA ponúka svojim zákazníkom rad výrobkov a možností, ktoré im pomôžu šetriť energiou a vodou aj minimalizovať množstvo odpadu. Jedná sa pritom o cenovo dostupné výrobky pre väčšinu ľudí, s dobrou funkčnosťou a tiež zaujímavým dizajnom. Od roku 2016 bude napríklad IKEA ponúkať iba svietidlá s diódami LED, ktoré spotrebujú o 85 % menej energie než klasické žiarovky a vydržia svietiť až 20 rokov.

IKEA zároveň presadzuje, aby boli všetky budovy, ktoré prevádzkuje, energeticky účinnejšie a mali nižšiu spotrebu energie. Do roku 2015 plánuje IKEA investovať 1,5 miliardy eur najmä do veterných a fotovoltaických elektrární, čo prispeje k dosiahnutiu cieľa – energetickej nezávislosti. Od roku 2020 plánuje IKEA pre svoju prevádzku využívať 100 % energie práve z obnoviteľných zdrojov.

IKEA tiež vyrába čoraz viac výrobkov z menšieho množstva surovín a využíva odpad ako nový zdroj surovín, vyhľadáva nové udržateľné zdroje potravín a materiálov.

Viac informácií nájdete na www.IKEA.sk/ludiaaplaneta

ax

Firemná výzva za zlepšenie právneho postavenia LGBTI+ ľudí na Slovensku získala Cenu Inakosti Avion organizuje obľúbený swap vecí pre deti aj dospelých. Už tento víkend!

Z kategórie Podnikové info