12. júna 2015 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Hypotekárne záložné listy VÚB s najvyšším ratingom v SR

BRATISLAVA 12. júna – Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s Investors Service zvýšila rating hypotekárnym záložným listom VÚB banky vydávaných v rámci Ponukového programu na úroveň Aa2. Investori tak môžu vo VÚB získať vôbec najvyššie hodnotené cenné papiere v našom regióne.

VÚB banka bola prvou bankou na Slovensku, ktorá začala v roku 2013 vydávať hypotekárne záložné listy (HZL) v rámci tzv. Ponukového programu. Ten mal doposiaľ pridelený rating od agentúry Moody’s na úrovni A1. Včera podvečer, 11.6.2015, agentúra Moody’s tento rating zvýšila až o dve úrovne na Aa2, čo je vôbec najvyššie hodnotenie spomedzi všetkých slovenských cenných papierov.

„Zvýšenie už doposiaľ vysokého investičného ratingu až o dve úrovne považujem za mimoriadny úspech. Umožní nám osloviť širšiu skupinu investorov, vrátane významných zahraničných inštitúcií, a pomôže získať väčšie objemy dlhodobých zdrojov potrebných na financovanie hypotekárnych úverov pre našich klientov,“ uviedol Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky.

Ponukový program definuje spoločné rámcové podmienky vydávania jednotlivých emisií HZL. Program je opísaný v prospekte, ktorý schvaľuje NBS. Celkovo môže VÚB banka v rámci programu vydať v priebehu 10 rokov jeho existencie HZL v celkovom nesplatenom objeme 1,5 mld. eur. Každá emisia vydaná v rámci programu automaticky nesie pridelený rámcový rating.

Bližšie informácie k prideleniu ratingu sú k dispozícii na stránke agentúry Moody’s: https://www.moodys.com/research/Moodys-upgrades-Vseobecna-Uverova-Banka-as-mortgage-covered-bonds-to–PR_327534

Porovnanie ratingov uvedené v tomto dokumente vychádza najmä z aktuálneho ratingu SR zverejneného na www.ardal.sk a www.nbs.sk, ktorý je smerodajný pre štátne cenné papiere emitované SR. Informácie o investičných službách, vrátane upozornení v súvislosti s rizikami spojenými s investíciami vo finančných nástrojoch, medzi ktoré patria HZL, je možné získať napr. na www.vub.sk v sekcii Ochrana investora (MiFID).

VÚB banka je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Ako jediná slovenská banka patrí podľa magazínu Global Finance medzi desať najbezpečnejších bánk strednej a východnej Európy a je aktuálnou držiteľkou ocenenia Najlepšia banka na Slovensku od magazínu EMEA Finance.. Svoje služby na Slovensku poskytuje prostredníctvom siete 200 retailových pobočiek, 32 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.

bx

Broker Consultig opäť vyrástol Slovak Investment Holding, Všeobecná úverová banka a Slovenská sporiteľňa zainvestujú do malých a stredných podnikov

Z kategórie Financie