15. februára 2017 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Dragúni pozývajú na FAŠIANGOVÝ TANEČNÝ DOM

Bratislava 15.február 2017 – ČO JE TANEĆNÝ DOM ? Je to miesto,kde neexistujú účinkujúci a diváci, pri pohybe/tanci neplatia zákonitosti javiska, kde najdôležitejšia zo všetkého je zábava.

PROGRAM: 16. 2 . 2017, 20.00h predmetom vyučby bude
čardáš zo Štrby (Liptov) krucena a čardáš zo Šarišského Jastrabia (Šariš) ,
vyučujú: František Morong, Barbora Morongová, Štefan Štec, Ivana Topoľovská, a.h.
Hrá: ĽH Radoslava Kertisa (ĽH Borievka z Košíc),
hosť: spevácka skupina Rusínske trio/
viac informácii nájdete na tanečnydom.sk

Podujatie organizujeme v Bratislave nepretržite 1 x mesačne už 15 sezón (s výnimkou letných mesiacov, korešponduje so školským rokom). Dnes je miestom konania kc Dunaj na Nám. SNP (v minulosti aj v iných priestoroch v rámci Bratislavy (napr.Stará tržnica, KZP – DK Zrkadlový háj, priestor V-klubu (NOC). Na našich Tanečných domoch vyučujú profesionálni taneční majstri – členovia združenia Dragúni a absolventi VŠMU v odbore pedagogika ľudového tanca, resp. Katedry etnológie a folkloristiky z Nitry, členovia popredných umeleckých telies a pedagógovia z rôznych miest Slovenska a zahraničia .

Hudobobnú produkciu na jednotlivých Tanečných domoch v hlavnom meste zabezpečuje najčastejšie Muzička z Bratislavy, ĽH M. Nogu, ĽH M. Pagáča ai. Snahou je prizývať aj muziky a tanečníkov, ktorí pochádzajú z rôznych lokalít Slovenska (resp. zahraničia) v závislosti od tematického zamerania príslušnej tanečnej školy. Odbornú garanciu nad dramaturgiou a celou organizáciou projektu má etnochoreologička Mgr. art. Barbora Morongová, PhD. a Mgr. art. František Morong.

Hlavným účel a prínos projektu je vo vytváraní priestoru k poznávaniu, bezprostrednému užívaniu a rozvíjaniu tradičného hudobno-tanečného umenia, ku kultivácii pohybovej kultúry a súčasne i k formovaniu pozitívnych hodnotových postojov k národnej kultúre ako takej. Súčasťou Tanečných domov je aj nový cyklus interaktívnych prednášok – Základy Labanovho písma v ľudovom tanci (Labanotation).Prezentácia prvkov zapísaných v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a ľudstva UNESCO (Fujara a jej hudba, Gajdy agajdošská kultpra, Terchovská muzika, Horehronský viachlasý spev, Tradičné bábkarstvo na Slovensku, Čičmanske ornamenty) alebo hudobný workshop nie len pre muzikantov, tzv. Fidľovačka.

xa

Otvorenie jubilejnej XX. tanečnej sezóny cyklu Tanečných domov Dragúni pozývajú na Tanečný dom

Z kategórie Kultúra