19. novembra 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Čo najviac nakupujú Slováci pod stromček cez internet?

BRATISLAVA 19. novembra – Vianočné nakupovanie na internete je v plnom prúde. Najviac letia užitočné darčeky – notebooky, tablety, biela technika, zimné pneumatiky, ale aj knihy. Potvrdzujú to výsledky prvých týždňov vianočnej nákupnej sezóny v e-hypermarkete InterStore.sk a výsledky prezeranosti cenového porovnávača Pricemania.sk. Výsledky kopírujú prieskum Deloitte, podľa ktorého sa budú Slováci tento rok orientovať najmä na praktické darčeky a budú hľadať najvýhodnejšiu cenu, čo je práve doména e-shopov.

ČO PREZERAJÚ SLOVÁCI ONLINE
Porovnávanie cien sa v predvianočnom období zvýšilo a opäť sa zameralo najmä na techniku. Slováci darčeky intenzívnejšie prezerajú už od začiatku novembra a najviac z nich sa zdržuje najmä v kategórií mobilné telefóny, ktorej kraľuje štýlový Samsung Galaxy SIII. Ani ďalšie z najprezeranejších kategórií na Pricemania.sk neprekvapia – nasledujú notebooky, tablety a LED televízory. Je zrejmé, že hitom Vianoc budú, rovnako ako minulý rok kávovary, ktorých prezeranosť sa v porovnaní s minulým mesiacom zvýšila takmer o 70%.

ČO KUPUJÚ SLOVÁCI POD STROMČEK ONLINE
Hitom tohtoročnej vianočnej sezóny sú opäť LED televízory. Vôbec najpredávanejším modelom je Samsung UE46ES6300. Dobre im však sekundujú aj klasické obľúbené komodity kupované cez internet – malé domáce spotrebiče (pekárne chleba, vysávače, kuchynské roboty, kuchynská váha). Dlhodobým bestsellerom je biela technika – najviac sa predávajú umývačky riadu, malé mrazničky a chladničky, práčky – parfumy a drobné IT produkty (k zákazníkom odchádzajú stovky externých diskov, USB kľúčov, čistých DVD nosičov). Pred Vianocami, podobne ako minulý rok, výrazne stúpa predaj hračiek. Popri tradičnej stavebnici LEGO, pod stromčekom si ale deti nájdu aj športové hry na X-BOX, detské domčeky, hovoriacich psíkov, mini traktory a šliapacie autíčka. Prekvapením je stále veľký záujem o satelity a karty do satelitných prijímačov, ktoré sa napriek dávnejšej digitalizácii držia v desiatke najpredávanejších produktov.

VIANOČNÉ PREPADÁKY
Naopak, v porovnaní s uplynulým rokom sú na ústupe napríklad DVD rekordéry a holiace strojčeky. Špecifickými sú notebooky. Po dopredaji posledných kusov s Windowsom 7 v októbri (a rekordných číslach) je v novembri vidieť prepad predaja.

ONLINE DARČEKY LACNEJŠIE, ALE ČASTEJŠIE
Je vidno, že Slováci nakupujú v porovnaní s uplynulou predvianočnou sezónou striedmejšie a orientujú sa viac prakticky. Kým počet nakupujúcich výrazne rastie, hodnota priemernej objednávky klesá. V novembri 2011 to bolo 180 EUR, v novembri 2012 je to už len 110 EUR.

KURIOZITY
Hitom predvianočného obdobia sú alkohol testery a tiež výmenných náhubkov na ne. Darmo, sviatočné obdobie je sprevádzané aj zvýšenou väčšou konzumáciou alkoholu. Najšokujúcejším comebackom sú šijacie stroje, ktoré zažívajú renesanciu.

„Online shopperi tento rok uprednostňujú praktické a menšie darčeky. Popri vianočnej klasike – malých spotrebičoch, parfumoch sa predáva veľa hračiek, USB kľúčov, ale tiež satelitov. Renesanciu po krátkej kríze zaznamenávajú LED televízory, veľkým prekvapením je predaj šijacích strojov,“ hovorí Alexander Gramblička, generálny riaditeľ najširšieho slovenského e-shopu

ISTOTA VIANOČNÝCH DARČEKOV? V NOVEMBRI
Všetci tí, ktorí si brúsia zuby na cenovo výhodnejšie darčeky z internetu, by si nemali nechať svoje nákupy na poslednú chvíľu. Práve december je totiž najkritickejší z hľadiska dodacích termínov i dostupnosti tovaru, tradične dlhšie trvá doručenie pošte, či kuriérskej službe. Preto by ste mali svoje objednávky urobiť čo najskôr, inak sa vám môže stať, že vybraný darček nedostanete kúpiť, prípadne vám nezostane nič iné ako tlačiť sa v davoch v niektorom z obchodov.

Z niekoľkoročných štatistík Pricemania.sk vychádza fakt, že posledný termín, kedy by sme vo všeobecnosti mali uskutočniť objednávku, je 15.12. 2012. Niektoré e-shopy s osobným odberom však tento termín vedia priblížiť bližšie k Vianociam.

„Vianoce sa podľa našich štatistík tento rok začali omnoho skôr“, tvrdí Michal Král CEO portálu Pricemania.sk. „Zvýšenú aktivitu Slovákov sme zaznamenali už začiatkom novembra.“

„Tento rok to vyzerá, že vianočné nákupy na internete začali skôr ako uplynulú sezónu – už v októbri sme zaznamenali silný nápor a v novembri kulminuje. Odporúčame nájsť si svoje darčeky ešte v tomto období, december môže byť kritický a môže sa vám stať, že si budete vyberať už len z toho, čo zostalo na skladoch,“ hovorí A. Gramblička z InterStore.sk.

VIANOČNÉ NAJ NA INTERNETE
– najprezeranejší tovar – Samsung Galaxy S III
– najprezeranejšia kategória – mobilné telefóny
– najprezeranejšie hračky – RC autíčka