Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
5. novembra 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Bojuje už 16 slovenských malých pivovarov

BRATISLAVA 5. novembra – Do hnutia na obranu slovenského nezávislého piva PIVOBRANA (www.pivobrana.sk) pribudli ďalšie dva minipivovary. K doterajším 14-im nezávislým slovenským pivovarom sa pridali oravský KASTELÁN a nitriansky TROGÁR, ktorí sa súčasne stali aj členmi Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska (AMNPS).

Inšpiráciu na otvorenie minipivovaru získali Oravci z prievalského minipivovaru Sandorf, ktorého atmosféra im učarovala. Keďže „testovacie pivo“, ktoré ponúkli v roku 2012 návštevníkom Oravského hradu malo úspech, rozhodli sa ho variť vo väčšom. Od apríla 2013 sa v Oravskom Podzámku varí pivo Kastelán vo varni s objemom 5 hl a leží v troch 10 hl tankoch. Ročná produkcia pivovaru je 360 hl, pivo sa čapuje priamo z tankov, ale plnené je aj do sklených i PET fliaš. Cieľom pivovaru Kastelán je variť poctivé pivo, ktoré si udrží dlhodobo svoju kvalitu. Momentálne má v ponuke svetlé 12° pivo Thurzo a polotmavé 12° pivo Korvín.

Ako sa vyjadril spolumajiteľ Kastelánu Radoslav Valápka: „Počas krátkej doby fungovania nášho pivovaru sme zistili, že pivovarníctvo nie je len o varení piva, ale aj o vytváraní priateľských vzťahov v rámci komunity malých pivovarov a ľudí, ktorí v nich pracujú. Možno práve skutočnosť, že malé pivovary sú viazané vždy k určitej lokalite, dáva ľudom z nich možnosť byť si viac nápomocní, priateľskí, skrátka necítia bremeno konkurencie ako je to možno pri veľkých pivovaroch.“

Na jeseň 2013 obnovila výrobu piva v meste pod Zoborom rodina Wolfovcov v rámci svojej tradičnej reštaurácie U vlka. V objeme 150 hl piva ročne sa začalo v minipivovare variť pivo Trogár 12°. Čo znamená Trogár? Slangové označenie Nitranov, akýchsi „zlých chlapcov“. Trogára plánujú variť vo väčšom objeme a ponúkať ho aj ďalším hostincom. Pivo sa varí podľa tradičnej receptúry a starej metódy, používa len kvalitné základné suroviny ako vodu, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.

„Pivo do Nitry patrí a vždy patrilo. Chceme ho variť poctivo a tak, aby si ľudia zapamätali jeho chuť a radi sa ku nám vracali. Okrem toho chceme ako aktívny člen PIVOBRANY ponúkať aj produkty našich priateľov z tohto hnutia a šíriť tak myšlienku rozmanitosti a jedinečnosti piva ako takého“, povedal jeden z majiteľov pivovaru Karol Wolf.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

bx

Odporúčané články

EUHL: UK Praha víťazom základnej časti, nováčik z Olomouca potrápil Inžinierov Prečo svet bojuje proti terorizmu?

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ostatné

Odporúčame

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.

Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...