Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
31. januára 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDV: Slovensko podporí budovanie vodných ciest

BRATISLAVA 31. januára –

Slovensko podporí budovanie vodných ciest

Varšava (31. januára 2017) – Poľsko ako predsednícka krajina Vyšehradskej štvorky (V4) hostí medzinárodnú konferenciu, ktorej témou je vzájomné prepojenie a využívanie vnútrozemských vodných ciest. Výsledkom rokovaní na úrovni ministrov je podpis memoranda medzi Poľskom, Českou republikou a Slovenskom o príprave návrhu vodného koridoru Dunaj-Odra-Labe. Za slovenskú stranu ho podpísal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.
„Je dôležité, aby došlo k zhusteniu vodných spojení, aby vodná doprava postupne mohla konkurovať nákladnej doprave na našich cestách, zvlášť pri preprave tovarov na veľké vzdialenosti. Preto musíme spojiť sily v rámci V4, posilniť spoluprácu a pustiť sa do realizácie cezhraničných projektov,” uviedol v príhovore minister dopravy Arpád Érsek.
Do roku 2030 by viac ako 30 percent transportu na cestách v Európskej únii malo byť diverzifikovaných na alternatívne možnosti prepravy, medzi nimi aj vodné cesty. Posilnenie pozície vnútrozemskej vodnej dopravy prináša ekonomické benefity, posilňuje vzájomný obchod, spája kľúčové prístavy a podporuje cestovný ruch.
Slovensko sa v oblasti vodnej dopravy v rokoch 2016 – 2020 sústreďuje na rozvoj infraštruktúry vodnej dopravy, predovšetkým na Dunaji a jeho splavných prítokoch, ako súčasti európskej dopravnej siete (TEN-T). Konkrétne ide o dosiahnutie dostatočných plavebných parametrov na Dunaji, zabezpečenie garantovanej možnosti plavby (min. 300 dní v roku). Pripravuje sa tiež modernizácia slovenských verejných prístavov na Dunaji.
SR aj vďaka fondom EÚ v tomto roku začne s modernizáciou plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo, čo umožní plynulejšiu plavbu bez prekážok na tejto medzinárodnej trase.

Karolína Ducká
hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb;me

K téme

Nový cestovný poriadok ZSSK: Z Bratislavy do Košíc, Šale, Prievidze a zo Zvolena do Košíc sa dostanete budúci rok podstatne rýchlejšie Do aplikácie Ideme vlakom pribudli Nákup medzinárodných cestovných lístkov aj „Obľúbení cestujúci“

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.