Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. apríla 2014 PR správyFinancie od PRservis.skSITA Diskusia()

Broker Consulting podporuje petíciu za zverejnenie výšky dôchodkov

BRATISLAVA 16. apríla – Spoločnosť Broker Consulting verejne podporuje petíciu za zverejnenie výšky dôchodkov. Iniciátorom petície je mimovládna organizácia INEKO. Podľa nej má štát povinne vypočítavať a priebežne sprístupňovať informácie o výške budúceho starobného dôchodku všetkým dospelým občanom Slovenskej republiky. Široká verejnosť sa môže pripojiť k tomuto návrhu na web stránke changenet.sk.

Predstavitelia spoločnosti Broker Consulting z pozície nezávislého finančného konzultanta už niekoľko rokov so znepokojnením sledujú zásahy do druhého piliera. „Súhlasíme so znením petície. Stabilita druhého piliera je veľmi dôležitá,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Július Rusňák. „Sporitelia vstupovali do systému za určitých podmienok a štát tieto podmienky neustále mení.“

Petícia tiež kritizuje neinformovanosť občanov. Konštatuje, že okrem chystaného predlžovania veku odchodu do dôchodku, sa mení aj valorizácia dôchodkov. Postupne sa oslabuje zásluhovosť a chystajú sa zmeny vo výpočte dôchodkov pre účastníkov druhého piliera. Občania nemajú prehľad, ako sa výška nimi zaplatených odvodov prejaví vo výške ich budúceho dôchodku, a teda napríklad ani nevedia, v akom rozsahu sa majú zabezpečiť na starobu súkromnými úsporami.

V tejto súvislosti iniciátor petície považuje za dôležité, aby štát priebežne prepočítaval orientačnú výšku budúcich starobných dôchodkov každého dospelého občana. Požaduje tiež, aby štát každému občanovi umožnil priebežný prístup k takejto informácii.

Spoločnosť Broker Consulting v tejto súvislosti uviedla príklad výpočtu dôchodku z 1. piliera. Pri výpočte vychádzala z predpokladu, že občan zarábal počas celej doby dôchodkového poistenia (40 rokov), mzdu na úrovni priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Tá v roku 2013 predstavovala 824 . Podľa produktového manažéra Tomáša Kročiana, by dôchodok zo Sociálnej poisťovne v tomto prípade predstavoval 217  mesačne. Pritom minimálna mzda v roku 2014 dosahuje 352 eur. „Tieto čísla ukazujú, že spoliehať sa na dôchodok od štátu nie je ideálny spôsob zabezpečenia sa na starobu. Je treba vziať osud do vlastných rúk a vytvoriť si dostatočnú finančnú rezervu na dôchodok,“ upozorňuje Július Rusňák.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

ax

K téme

UNIQA poistila film o výnimočnom mužovi Františkovi Kriegelovi „Muž, ktorý stál v ceste“ Finportal pre reality: Nie sme realitná platforma, sme partner pre realitné kancelárie

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Financie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.