26. júna 2013 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

SMER-SD: Frešo klame o výške dlhu BSK, za rok 2012 stúpol o 12,5 %

BRATISLAVA 26. júna – Župan Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo zavádza verejnosť a klame o výške dlhu. Podľa stanoviska hlavného kontrolóra, dlh bratislavskej župy stúpol o 12,5% a dosiahol tak sumu v celkovej výške viac ako 42 miliónov eur. „Vyplýva to zo stanoviska hlavného kontrolóra k záverečnému účtu za rok 2012,“ povedala Monika Flašíková Beňová, poslankyňa zastupiteľstva BSK.
Ako ďalej uviedla, vyhlásenia Pavla Freša o znižovaní dlhu sú v absolútnom rozpore so správou hlavného kontrolóra BSK. Podľa nej bol stav úverov ku koncu roka 2012 vyšší o 4,6 milióna eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 12,5%.
Pri nástupe Pavla Freša do funkcie v roku 2009 bol dlh BSK na úrovni 19,82 milióna eur. Dnes dosahuje hranicu, ako to potvrdil aj hlavný kontrolór, na úrovni 42 miliónov eur. „V priebehu posledných troch rokov ide o naozaj dramatický nárast, a to presne nevieme čo si pre nás župan prichystal v prebiehajúcom roku 2013,“ zdôraznila Monika Flašíková Beňová.
Okrem nárastu zadlženosti ostáva skrytou hrozbou aj odklad splácania úverov. Došlo k nemu v minimálne dvoch prípadoch. Jeden z úverov bude splácaný v roku 2015 a druhý v nasledujúcom roku 2016. „Pavol Frešo už teraz pripravuje nášlapné míny do budúcna, pretože niekto to po ňom bude musieť reálne začať platiť,“ dodala poslankyňa.
Bratislavský samosprávny kraj pod vedením Pavla Freša tiež každoročne čerpal vysoké úvery. Ako vyplýva zo súvah BSK, v roku 2010 išlo o približne 7 miliónov eur, v roku 2011 o 11,2 milióna eur a v roku 2012 o 5,5 milióna eur. Vzniká tak oprávnená obava, že v prípade, ak sa súčasná zadlženosť BSK k pomeru bežných príjmov dostane na úroveň viac ako 60% dlhu, hrozí zavedenie nútenej správy zo strany Ministerstva financií SR.

Ľubica Končalová
tlačový odbor strany SMER – sociálna demokracia

es;mt

Atmosféru festivalu Grape umocní veľkoformátové vizuálne umenie Známi muzikanti venujú spomienkový koncert bigbítovej legende Fedorovi Frešovi