Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. októbra 2012 VyhláseniaPolitické strany od PRservis.skSITA Diskusia()

NOVOTNÝ: Protest sestričiek je opodstatnený, SDKÚ-DS ho podporuje

BRATISLAVA 10. októbra – Sestry a pôrodné asistentky dnes, v stredu 10. októbra, protestujú pred Ústavným súdom SR. Jeho rozhodnutie o pozastavení účinnosti Zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek na základe podania Generálnej prokuratúry stále brzdí zvýšenie ich miezd. „To, že predsedníčka Ústavného súdu nezareagovala na moju prosbu o stretnutie k tejto téme, je jasný signál o nezáujme o dialóg. Ignorovať názor bežných občanov vo forme protestu sestričiek je veľmi zlá správa o stave demokracie v našej krajine,“ upozorňuje člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný.
V. Novotný požiadal predsedníčku Ústavného súdu SR Ivettu Macejkovú o stretnutie už počas leta. Cieľom bolo dozvedieť sa, na základe čoho pozastavil ÚS SR účinnosť zákona o mzdových náležitostiach sestier a pôrodných asistentiek. Týmto zákonom ešte bývalá vláda zvýšila platy sestier v rozpätí od 640 do 928 eur. „Podľa viacerých kolegov pani Macejkovej, ústavných sudcov, nebolo procesne v poriadku už samotné podanie,“ dodáva V. Novotný. Dôvodom podľa nich bolo, že podania na Ústavný súd SR by mal podávať generálny prokurátor, ktorého prezident SR Ivan Gašparovič zatiaľ nevymenoval. Podania zastupujúceho generálneho prokurátora by mohli byť procesným pochybením.
V. Novotný ešte v júli predložil vo Výbore NR SR pre zdravotníctvo návrh na pozvanie zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého a predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej na výbor. Podľa poslanca SDKÚ-DS mali vysvetliť výhrady k zákonu o minimálnych mzdových nárokoch. Tento návrh poslanci Smeru-SD odmietli. Podľa V. Novotného mu zastupujúci generálny prokurátor L. Tichý na ich stretnutí potvrdil, že by takéto pozvanie poslancov Národnej rady SR rešpektoval. Ako dodáva, je smutné, že poslancov za Smer-SD nezaujíma, aké výhrady k prijatým zákonom majú inštitúcie ako Generálna prokuratúra SR a Ústavný súd SR.
SDKÚ – DS podporuje oprávnené požiadavky sestier a pôrodných asistentiek od leta minulého roku, keď prvýkrát prišli so svojou petíciou do parlamentu. Je smutné, že inštitúcie ako Generálna prokuratúra a Ústavný súd SR, ktoré majú slúžiť právnej istote, vyvolali stav obrovskej právnej neistoty a chaosu. „Ich doterajšie rozhodnutia sú veľkou nespravodlivosťou páchanou na sestrách a pôrodných asistentkách. Rád by som uistil sestry, že vo svojej snahe zistiť dôvody nespravodlivého rozhodnutia Ústavného súdu budem pokračovať,“ dodáva V. Novotný.

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

es;bl

K téme

Špeciálny bonus pre klientov NN Životnej poisťovne – pomoc v prípade kliešťovej encefalitídy V Luxusnej knižnici vyšla nádherná publikácia Vyznania

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Politické strany

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.