19. júna 2013 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Výsledky Jarnej výzvy Fondu GSK 2013

BRATISLAVA 19. júna – Starnutie je prirodzenou súčasťou nášho života a akokoľvek sa budeme snažiť ho spomaliť, nikdy ho nezastavíme. V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy sa väčšinou zameriavame na seba, naháňanie peňazí či udržanie si práce, zabúdame na starých ľudí, odsúvame ich, nevšímame si ich potreby a túžby, podceňujeme ich pocity, mávneme rukou nad ich starosťami.

Ohŕňame nos nad starčekom, ktorý sa pomaličky „šuchce“ popred naše auto, alebo netrpezlivo vzdycháme v rade v obchode nad starenkou, ktorá pomalšie vyberá tovar a nestíha a nerozumie rýchlosti a neochote predavačky. Ale aj my raz budeme starí, možno osamelí a možno budeme vzbudzovať netrpezlivosť a neporozumenie u mladých. Uvedomujeme si teraz, ako sa budeme cítiť? Zamysleli sme sa niekedy, ako a čo cítia starí ľudia? Dajme pocítiť starým ľuďom, že sú pre nás dôležití a nevylučujme ich z našich životov, rodín, aktivít.

Od roku 2011 sa Fond GSK sústreďuje na pomoc seniorom
Už 10 rokov Fond GSK venuje nemalé finančné prostriedky na podporu verejnoprospešných aktivít. Prioritou fondu je výber takých projektov, ktoré odrážajú spoločenskú potrebu, sú dlhodobé a prinášajú konkrétne merateľné výsledky. Od roku 2011 sa Fond GSK sústreďuje predovšetkým na pomoc seniorom a podporuje projekty, ktorých cieľom je zvýšiť kvalitu života seniorov, priniesť im pocit užitočnosti, docenenia, radosti zo života, ako aj kvalitnú zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

Výsledky Jarnej výzvy Fondu GSK 2013
Do Jarnej výzvy Fondu GSK 2013 sa so žiadosťou o grant prihlásilo až 62 organizácií z celého Slovenska. Rozhodnutím odbornej komisie získalo finančnú podporu 24 projektov, medzi ktoré Fond GSK rozdelil 19 928 eur. Hlavnými kritériami pre udelenie grantu mali byť inovatívnosť, dlhodobá udržateľnosť a merateľný dopad projektov na začlenenie seniorov do spoločnosti.

Neziskové organizácie sa vo svojich projektoch zamerali na podporu duševnej a pohybovej aktivity, rozvoj a podporu spoločenského a kultúrneho vyžitia seniorov, vzbudenie záujmu mladej generácie o zážitky a skúsenosti starších, podporu ľudí bez domova, či rekondično-sociálnu rehabilitáciu ťažko telesne postihnutých seniorov a vozíčkarov. Napríklad spevácka skupina lekárovských seniorov z projektu „ Z babičkinej truhlice“ , ktorí sa už vďaka predošlým finančným podporám Fondu GSK aktívne zapájajú do obecných projektov, sa bude môcť tentokrát zúčastniť na speváckom festivale seniorov, keďže fond im finančne prispel na tradičné oblečenie v ktorom bude skupina vystupovať.

Finančný príspevok fondu pomôže aj psychiatrickej nemocnici P. Pinella, ktorá zapojí hospitalizovaných seniorov do projektu pozostávajúceho zo štyroch častí – Pestrý balkón, Veselé zážitky, Užitočné podnety a Veselé aktivity. Cieľom celého projektu je aktivizácia seniorov prostredníctvom remeselníckej, záhradníckej, ergoterapeutickej, arteterapeutickej, pohybovej a kultúrnej činnosti. Techniky na tréning pamäti pre aktívne starnutie a lepšiu orientáciu v každodennom živote seniorov a zdravotne postihnutých osôb bude môcť absolvovať až 300 prievidzských seniorov v rámci projektu „Centrum spomienok“. Fond pomohol aj organizácii Slovenského hemofilického združenia, , ktoré s cieľom výrazného zlepšenia pohybového aparátu pacientov vrátane nárastu svalovej hmoty využije financie na letný rekondično-rehabilitačný pobyt pre dospelých hemofilikov. Záujmové združenie Rodina, ktorá sa venuje seniorom postihnutím Alzheimerovou chorobou, bude môcť pomocou fondu realizovať rôzne terapeutické metódy a aktivity zamerané na udržanie a zlepšenie kvality ľudí postihnutých touto chorobou. Krásy Slovenska spoznajú členovia organizácie „Aktívni seniori“ o.z. pri DD a DSS pre dospelých z Likavky, ktorí vďaka finančnému príspevku absolvujú poznávací výlet do Topoľčianok, spojený s obhliadkou žrebčínu a kaštieľa.

Zriadením dámskeho klubu chce organizácia Korene umožniť skupine senioriek aktívne zapojenie do dobrovoľníckej činnosti, prostredníctvom ktorej budú pomáhať a odovzdávať svoje životné skúsenosti mladým, sociálne znevýhodneným ženám. Medzi ďalšie podporené aktivity patria rôzne kurzy, skrášľovanie vnútorného zariadenia, či vonkajšieho okolia, zriadenie dielne, výlety spojené a prednáškami, či vytvorenie komunity seniorov v rámcu klubu priateľov Horského parku.

V súčasnosti žije na svete asi 650 miliónov ľudí starších než 60 rokov
V roku 2050 ich bude po prvýkrát v histórii ľudstva viac, ako detí do 15 rokov a každý piaty človek na svete bude senior. Pri súčasnom vývoji budú o 50 rokov na Slovensku tvoriť seniori nad 60 rokov až 35 % obyvateľstva. So starnutím populácie a zlepšením kvality zdravotnej starostlivosti sa nároky seniorov na život zmenili a svoju starobu chcú mnohí z nich tráviť aktívne, čo najkvalitnejšie a byť plnohodnotnými členmi spoločnosti. Starší ľudia sú nositeľmi hodnôt, etiky, kultúry a múdrosti, no staroba so sebou zároveň prináša zraniteľnosť, neistotu a obavy o zdravie. Práve preto Fond GSK rozhodol podporuj projekty zamerané na integráciu a zlepšenie kvality života seniorov.

Ďalšou možnosťou získať finančný grant z Fondu GSK bude Jesenná výzva 2013, ktorej bude pomoc zameraná na rovnakú cieľovú skupinu.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk.

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty Stiahni si aplikáciu Try Galaxy a vyskúšaj si simuláciu najnovšieho smartfónu od Samsungu

Z kategórie Ostatné